Novi planovi Brodotrogira uz pomoć države

Budućnost u izgradnji manjih brodova, dovoljno samo 300 radnika

Firme u fokusuRegionU fokusuVesti

22.9.2021 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Budućnost u izgradnji manjih brodova, dovoljno samo 300 radnika Budućnost u izgradnji manjih brodova, dovoljno samo 300 radnika
Preduzeće Brodotrogir što pre treba da isplati sav dug prema bivšim radnicima, odlučeno je na tematskoj sednici Gradskog veća Trogira uz zaključak da namena... Budućnost u izgradnji manjih brodova, dovoljno samo 300 radnika

Preduzeće Brodotrogir što pre treba da isplati sav dug prema bivšim radnicima, odlučeno je na tematskoj sednici Gradskog veća Trogira uz zaključak da namena tog preduzeća mora da ostane brodogradnja.

Slično razmišlja i vlasnik preduzeća Danko Končar koji poručuje da će se u Trogiru i dalje graditi brodovi, ali manji i s mnogo manjim brojem radnika. Kako prenosi HRT, u Brodotrogiru godinama se ne grade veliki brodovi, a broj radnika pao je na samo 280.

„Ovo sigurno nije onaj plan za brodogradilište koji je bio zacrtan 2013. godine. Svedoci smo da se stalno osnivaju nova sestrinska preduzeća koja se postepeno gase. U maju i junu dobili su radnici otkaze, otprilike 120 ljudi“, rekao je nezavisni većnik Ante Škrobica.

Grad Trogir je ove godine bio prisiljen da blokira Brodotrogir kako bi naplatio potraživanja od tri miliona kuna.

„Očekujemo da se ovo što je rečeno u što kraćem roku realizuje. Ono što je bitno je da postoji nada i vera da će se održati brodogradnja na prostoru Brodotrogira, rekao je gradonačelnik Trogira, Ante Bilić.

U manje od godinu dana isplatili smo 35 miliona kuna duga radnicima, gradu i državi, istakao je vlasnik Danko Končar i dodao da se planira isplata je još oko četiri miliona kuna za 60-ak bivših radnika.

„Otkako sam preuzeo brodogradilište, svaka gradnja broda je donela gubitak“, požalio se Končar. Velike novogradnje su prošlost, Brodotrogir će u budućnosti graditi manja, specijalizovana plovila, ali će i za to biti potrebna podrška države.

„Dotaknuli smo dno i sada idemo prema gore“, poruka je čelnika Brodotrogira uz konstataciju da će im u budućnosti biti dovoljno samo 300 radnika.

BRODOTROGIR d.d.

Put Brodograditelja 16, 21220 Trogir, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
174.240.797,00 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...