Apelacioni sud Crne Gore doneo presudu u korist kompanije Sveti Stefan Hoteli

Budvanska rivijera plaća dug od 115.700 evra s kamatom

BiznisRegionVesti

28.2.2022 10:24 Autor: Marija Krsmanović 0

Budvanska rivijera plaća dug od 115.700 evra s kamatom Budvanska rivijera plaća dug od 115.700 evra s kamatom
Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da kompaniji Sveti Stefan Hoteli, nastaloj restrukturiranjem Hotelske grupe Budvanska rivijera, pripada 115.700... Budvanska rivijera plaća dug od 115.700 evra s kamatom

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da kompaniji Sveti Stefan Hoteli, nastaloj restrukturiranjem Hotelske grupe Budvanska rivijera, pripada 115.700 evra za deo zakupnine Svetog Stefana i hotela Miločer.

Ovu svotu Budvanska rivijera je naplatila od kompanije Adriatic properties za treći kvartal 2019. godine, prenosi Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Veće koje su sačinjavale sudije Nevenka Popović, Katarina Đurđić i Ramo Striković odbilo je žalbu Budvanske rivijere, koja će, kada presuda postane pravosnažna, pod pretnjom prinudnog izvršenja, pomenutu svotu od 115.700 evra morati da isplati sa kamatom od oktobra 2019. godine.

Sudije nisu prihvatile navode iz žalbe da je Privredni sud usko tumačio dokaze, bez sagledavanja celokupne slike, te da bi, da je pažljivo ocijenio dokaze, na osnovu saslušanja svjedoka, nesporno zaključio da se zakupnina isplaćuje unapred, a da je u tom trenutku jedino Budvanska rivijera bila ovlašćena da primi uplatu.

BUDVANSKA RIVIJERA

TRG SLOBODE BR. 1, BUDVA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
3.342.818,00 (2020)
Broj zaposlenih:
412 (2020)

Predstavnici kompanije Sveti Stefan Hoteli tvrde da im taj iznos pripada od momenta osnivanja, pa su tražili isplatu za period od 26. avgusta do 30. septembra 2019. godine. S druge strane, predstavnici Budvanske rivijere su bili stava da taj novac ne pripada kompaniji Sveti Stefan Hoteli, jer obaveza za kvartalnu rentu dospeva 1. jula, kada kompanija Sveti Stefan Hoteli nije bila osnovana.

Dodatno su ukazivali da su za porez na nepokretnost za tu godinu platili 173.400 evra i još 50.000 prilikom osnivanja tog preduzeća.

Privredni i Apelacioni sud Crne Gore smatraju da sporni deo zakupnine pripada kompaniji Sveti Stefan Hoteli, imajući u vidu da Zakon o obligacionim odnosima propisuje da od časa kada je obavešten o otuđenju zakupljene stvari, zakupac kiriju može platiti samo novom vlasniku.

“Kako je među strankama nesporna činjenica da je Budvanska rivijera imovinu koja je bila predmet ugovora o zakupu prenela na Sveti Stefan hotele, tužilac ima pravo na deo zakupnine, jer je zakupac dužan zakupninu da deo trećeg kvartala isplatiti tužiocu, odnosno novom vlasniku”, saopšteno je iz oba suda.

SVETI STEFAN HOTELI

ŽRTAVA FAŠIZMA, ZGRADA AKADEMIJA ZNANJA , III SPRAT/D6, BUDVA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
981.605,00 (2020)
Broj zaposlenih:
3 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...