Najsiromašnija članica EU obećala je da će do 2024. uvesti jedinstvenu valutu po sadašnjem kursu

Bugarska uvodi evro za dve godine

EUNovacU fokusuVesti

30.5.2022 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bugarska uvodi evro za dve godine Bugarska uvodi evro za dve godine
Bugarska vlada u petak je odobrila plan za pridruživanje zoni evra od 1. januara 2024. godine, uprkos zabrinutosti unutar vladajuće koalicije zbog nepostojanja detaljne... Bugarska uvodi evro za dve godine

Bugarska vlada u petak je odobrila plan za pridruživanje zoni evra od 1. januara 2024. godine, uprkos zabrinutosti unutar vladajuće koalicije zbog nepostojanja detaljne analize o ekonomskim uticajima tog poteza.

Političke neizvesnosti i sprovođenja tri izbora prošle godine odložili su ovaj plan, koji je urađen nakon što je Bugarska zajedno sa Hrvatskom primljena 2020. godine u Evropski mehanizam deviznog kursa, ERM-2, što je obavezna faza u okviru pristupanja u članstvo evrozone.

Najsiromašnija članica Evropske unije, koja već vezuje svoj lev za evro, obećala je da će 2024. godine usvojiti jedinstvenu valutu po sadašnjem fiksnom kursu.

„Bugarska je, de fakto, već usvojila evro kroz aranžman valutnog odbora. Zbog fiksnog vezivanja, na primer, ako želimo da podignemo kamatne stope, ne možemo to da uradimo“, rekao je novinarima ministar finansija Asen Vasilev (Assen Vassilev), prenosi Reuters.

„Plan daje jasan vremenski okvir bankama i drugim platnim institucijama kako će evro biti usvojen. To je samo prvi tehnički korak“, rekao je on.

Ministar finansija Vasilev je rekao da tek treba da se održi javna rasprava, kao i rasprava u parlamentu koji treba da odobri zakonske izmene.

Bugarska, koja tek treba da pokaže opipljive rezultate u borbi protiv korupcije, takođe bi mogla da se suoči sa izazovima u ispunjavanju nominalnih kriterijuma za pridruživanje zoni evra.

Ona je jedna od najmanje zaduženih zemalja u EU, a od 2020. godine ima fiskalni deficit od oko tri odsto, dok je rast cena energije i hrane pogurao godišnju inflaciju na 14,4 odsto u aprilu, što je najviši nivo od 2008. godine.

  • IVAN

    30.5.2022 #1 Author

    Ukidaju Lev

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.5.2022 #2 Author

    Videcemo da li ce da ispune obecano u tom vremenskom roku…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...