BUKTI KORONA U REGIONU, PREPUNE BOLNICE Hrvatska mobiliše penzionisane lekare, u Sloveniji primaju samo Covid pacijente i hitne slučajeve

RegionVesti

25.10.2020 13:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BUKTI KORONA U REGIONU, PREPUNE BOLNICE Hrvatska mobiliše penzionisane lekare, u Sloveniji primaju samo Covid pacijente i hitne slučajeve BUKTI KORONA U REGIONU, PREPUNE BOLNICE Hrvatska mobiliše penzionisane lekare, u Sloveniji primaju samo Covid pacijente i hitne slučajeve
Broj zaraženih korona virus u zemljama u regionu je alarmantan, u nekim državama dnevno ima više od 2.000 obolelih. Iako se uvode nove restiktivne... BUKTI KORONA U REGIONU, PREPUNE BOLNICE Hrvatska mobiliše penzionisane lekare, u Sloveniji primaju samo Covid pacijente i hitne slučajeve

Broj zaraženih korona virus u zemljama u regionu je alarmantan, u nekim državama dnevno ima više od 2.000 obolelih. Iako se uvode nove restiktivne mere, zaraženih je sve više, pa su u mnogim zemljama bolnice pune pacijenata, a ugrožen je i ceo zdravstveni sistem zbog nedovoljnog broja lekara.

Foto:Tanjug

Najveći broj zaraženih na 100.000 stanovnika u regionu beleži Slovenija – 626, Crna Gora – 604, BiH – 341, Severna Makedonija – 330, Hrvatska – 238 i Srbija sa samo 66 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

U Hrvatskoj najviše novoobolelih u jednom danu

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeležen 2.421 novi slučaj korona virusa, što je najveći broj obolelih u jednom danu do sada, a preminulo je osam osoba, saopštio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 11.144, a među njima je 825 pacijenata na bolničkom lecenju, od toga je na respiratoru 58 obolelih.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je registrovano 36.380 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 437 preminulo, ukupno se oporavilo 24.799 osoba, a od toga 1.014 u poslednja 24 sata.

Pacijent sedi na bolničkom krevetu i razgovara sa medicinskim radnikom
Foto: Tanjug

Predsednik Lekarske komore Hrvatske Krešimir Luetić izjavio je da je situacija u Hrvatskoj vrlo ozbiljna i da se krenulo s mobilizacijom penzionisanih lekara koji bi radili sa ne-Covid pacijentima.

Bolnice u Sloveniji samo za Covid i hitne slučajeve

U slovenačkim bolnicama će od nedelje biti obustavljen prijem svih pacijenta osim suštinski važnih i hitnih slučajeva i obolelih od Covid-19, propisano je dekretom koji je izdao ministar zdravstva Slovenije Tomaž Gantar s ciljem da se zdravstveni resursi usmere na borbu protiv epidemije korona virusa.

Iako su Univerzitetski klinički centar Slovenije, najveća zdravstvena ustanova u zemlji i još nekoliko bolnica počeli da primenjuju ovu meru još pre nekoliko dana, dekretom se propisuje novi režim rada svim zdravstvenim ustanovama u Sloveniji, prenela je agencija STA.

Onkološki pacijenti, trudnice, neonatologija i vakcinacije nisu obuhvaćeni novom merom slovenačkog ministarstva zdravstva, kao ni hitne intervencije za životno ugrožene pacijente.

Foto:Pixabay.com

U bolnicama će se od danas obavljati samo najhitnije, neodložne hiruške intervencije, a ministarstvo će na 14 dana vršiti procene da li ove mere moraju da ostanu na snazi ili ne.

U posljednja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.675 novih slučajeva korona virusa i petoro preminulih pacijenta, objavilo je ministarstvo zdravstva Slovenije. Najnoviji bilans novozaraženih manji je od rekordnih 1.961 koliko je evidentirano u subotu, ali je procenat potvrđenih slučajeva među testiranim građanima do sada najviši – skoro 30 odsto.

Slovenija je dosad registrovala ukupno 22.952 zaraženih i 240 preminulih od posledica Covid-19.

U Republici Srpskoj se očekuje uvođenje novih mera

U Republici Srpskoj pogoršava se epidemiološka sitiuacija, pa se očekuje i uvođenje novih mera.

Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, novi virus korona potvrđen je kod 403 osobe, a prijavljeno je sedam smrtnih ishoda. Testirano je 736 laboratorijskih uzoraka, a najviše zaraženih je iz Banjaluke prenosi RTRS.

Već u naredna dva dana u Banjaluci bi moglo da bude oko 1.500 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

O novim merama biće razgovarano naredne sedmice, prenosi RTRS.

„Ja se nadam da nećemo morati potegnuti one radikalne mere koje smo imali u aprilu i maju i da neće doći ponovo do zatvaranja, jer smo potpuno svesni da svako zatvaranje bilo kojeg subjekta stavlja u prvi plan ekonomski i socijalni problem“, rekao je Radojičić.

Zbog svakodnevnog sve većeg porasta obolelih, Republika Srpska će morati da preduzme niz mera kako bi se zaštilo stanovništvo, rekao je na otvaranju Covid bolnice u Bijeljini srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: Tanjug

“Verovatno će se morati ponovo zatvarati škole, redukovati radno vreme. Znam da nije ni vreme ni mesto, ali pozivam i sve aktere izbornog procesa, sve partije da obustave okupljanja,” apelovao je Dodik.

Za razliku od marta i aprila, kada je među zaraženima bilo najviše starijih lica, sada češće oboleva radno produktivno stanovništvo starosti 30 do 49 godina.

U Crnoj Gori procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, 25 odsto

U poslednjih 24 sata u Crnoj Gori od analizirana 743 uzorka na korona virus pozitivne su 193 osobe, dok je preminulo osam pacijenata, saopštio je Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 sata, aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je sada 3.765.

Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom korona virusa od početka juna je 254, a od početka godine 263.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 223 pacijenta. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom je 16.629.

Foto:Tanjug/AP

Kako je objavio Institut za javno zdravlje, u skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije (broja novih slučajeva infekcije korona virusa registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) biće ublažene mere u Kotoru, Rožajama, Pljevljima i Nikšiću.

U Nikšiću i Pljevljima će, prema novom ublažavanju mera donetih u cilju sprečavanja širenja korona virusa, od ponedeljka biti otvorene škole, a u Pljevljima će biti dozvoljen i rad ugostiteljskim objektima. Nova odluka primenjivaće se od 26. oktobra u 00.00 sati.

U Severnoj Makedoniji za dve nedelje udvostručen broj zaraženih

Za dve nedelje broj aktivnih slučajeva virusom kovid u Severnoj Makedoniji je povećan za 87 odsto, prenosi TV Telma.

Foto: Tanjug/AP

U ovom trenutku u toj zemlji ima 330 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je petostruko više u odnosu na Srbiju. Prema aktuelnim podacima, broj zaraženih u Severnoj Makedoniji u poslednjih dve nedelje je udvostručen i iznosi 6.861.

Dok je 9. oktobra bilo samo 3.670 aktivnih pacijenata, danas je taj broj povećan za 87 odsto.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče saopštio je da se bolnice u Severnoj Makedoniji prebrzo pune zbog pandemije virusa korona, te da se priprema scenario i za prebacivanje pacijenata u druge zemlje, prenosi Plusinfo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...