model jedinstvenog tržišta pa članstvo

Čadež na Delfi forumu: Zapadni Balkan može u dva koraka do EU

BiznisEUSrbijaVesti

9.4.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Čadež na Delfi forumu: Zapadni Balkan može u dva koraka do EU Čadež na Delfi forumu: Zapadni Balkan može u dva koraka do EU
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da je prvi korak u predlogu poslovne zajednice Zapadnog Balkana za bržu integraciju regiona u... Čadež na Delfi forumu: Zapadni Balkan može u dva koraka do EU

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da je prvi korak u predlogu poslovne zajednice Zapadnog Balkana za bržu integraciju regiona u Evropsku uniju hitno pokretanje pregovora za stvaranje Evropske ekonomske zajednice Jugoistočne Evrope, a drugi je ubrzanje procesa ka punopravnom članstvu.

Čadež je na Ekonomskom forumu u Delfima u Grčkoj u petak, na panelu „Zapadni Balkan: stabilnost ili neslaganja“ istakao da bi „jednostavnim sporazumom sa Evropskom unijom zemlje Zapadnog Balkana već u bliskoj budućnosti mogle da postanu deo jedinstvenog tržišta EU“, prenosi Beta.

Zapadni Balkan bi, prema njegovim rečima, postao najpre deo Evropske unije kao Evropska ekonomska zajednica Jugoistočne Evrope, a kasnije i kao punopravni član.

Marko Čadež
Foto: Tanjug

„Takav model pristupanja EU imale su Finska, Austrija, Island, a tako danas funkcionišu Island ili Norveška“, rekao je Čadež i ocenivši da saradnja u okviru Otvorenog Balkana „veoma dobro funkcioniše“ izrazio nadu da će još zemalja pristupiti toj inicijativi.

Forumu su prisustvovali i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar, zamenik premijera za ekonomska pitanja Severne Makedonije Fatmir Bitići i američki diplomata Кurt Volker.

Delfi ekonomski forum je neprofitna organizacija čije su aktivnosti usmerene na razvoj nacionalnih i regionalnih aktivnosti radi promocije održivog razvoja ekonomija Grčke, Evrope, Mediterana i Jugoistočne Evrope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...