predlog za bržu integraciju regiona

Čadež: Privrede Zapadnog Balkana konkurentnije na jedinstvenom tržištu EU

BiznisSrbijaVesti

14.5.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Čadež: Privrede Zapadnog Balkana konkurentnije na jedinstvenom tržištu EU Čadež: Privrede Zapadnog Balkana konkurentnije na jedinstvenom tržištu EU
Privrede Zapadnog Balkana tesno su povezane sa Evropskom unijom, a što skorije uključivanje ovog regiona u jedinstveno tržište Unije bio bi snažan podsticaj boljem... Čadež: Privrede Zapadnog Balkana konkurentnije na jedinstvenom tržištu EU

Privrede Zapadnog Balkana tesno su povezane sa Evropskom unijom, a što skorije uključivanje ovog regiona u jedinstveno tržište Unije bio bi snažan podsticaj boljem poslovanju i jačanju konkurentnosti naših kompanija i ekonomija, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je na godišnjem online sastanku sa predsednicima privrednih komora Austrije, Slovačke, Italije, Hrvatske i drugih podsetio na predlog poslovne zajednice Zapadnog Balkana za bržu integraciju regiona u EU kroz stvaranje evropske ekonomske zajednice Jugoistočne Evrope i ubrzanje procesa ka punopravnom članstvu.

To bi, po mišljenju Čadeža, donelo velike benefite privredama Zapadnog Balkana ali i EU.

On je istakao da je Evropska unija glavni spoljnotrgovinski partner Srbiji gde odlazi 75 odsto srpskog izvoza, da su ekonomije kompatibilne i tesno povezane kao i da dele rizike i izazove kao što su energetska kriza, rast cena hrane, sirovina, inflacije…

Direktor sektora za internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović rekao je da je Srbija u turbulentnim vremenima održala makroekonomsku stabilnost, zaposlenost i nivo investicija.

Dodao je da je PКS bila snažna podrška privredi kako tokom pandemije tako i danas u vreme ukrajinske krize.

Kako je naveo, prioritet je da pomoć kompanijama da se pozicioniraju i na novim tržištima kao što su Bliski istok i Severna Afrika, a cilj je potpisivanje što više sporazuma o slobodnoj trgovini sa što više država kako plasman srpskih proizvoda ne bi bio opterećen visokim cariskim dažbinama.

Ocenjujući da se Evropa nalazi u velikoj krizi, predsednik Unije evropskih komora- Eurochambers, Luk Frajden je ukazao da su potrebne strukturne mere i subvencije kako bi se kompanijama pomoglo da prevaziđu probleme u poslovanju.

Poručio je da je neophodna saradnja privrednih komora i poslovnih zajednica jer samo zajedničkim aktivnostima mogu da se prevaziđu izazovi, saopštila je Privredna komora Srbije.

  • VERA

    14.5.2022 #1 Author

    Naša privreda bi bila još snažnija da PKS bolje radi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.5.2022 #3 Author

    Naravno da je potrebna saradnja privrednih komora i poslovnih zajednica…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    15.5.2022 #5 Author

    Teška priča. Mi smo toliko ekonomski slabi.

    Odgovori

  • Milovan94

    15.5.2022 #6 Author

    Bitno je ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana kako bi nam svima bilo dobro.

    Odgovori

  • ZVE84

    15.5.2022 #7 Author

    Konkurentniji su kad ubiše privredu u Srbiji

    Odgovori

  • MAJA

    15.5.2022 #8 Author

    Bas smo osiromasneni

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #9 Author

    Bitno je da se povezu zemlje Zapadnog Balkana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...