Danska pivara očekuje da će otuđenje trajati i do godinu dana

Carlsberg gubi 1,4 milijarde dolara povlačenjem iz Rusije

Firme u fokusuPoslovanjeU fokusuVesti

21.4.2022 17:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Carlsberg gubi 1,4 milijarde dolara povlačenjem iz Rusije Carlsberg gubi 1,4 milijarde dolara povlačenjem iz Rusije
Kompanija Carlsberg je upozorila da će otuđenjem svog poslovanja u Rusiji otpisati 1,4 milijarde dolara. Danska kompanija koja poseduje pivski brend Baltika, ima veću... Carlsberg gubi 1,4 milijarde dolara povlačenjem iz Rusije

Kompanija Carlsberg je upozorila da će otuđenjem svog poslovanja u Rusiji otpisati 1,4 milijarde dolara.

Danska kompanija koja poseduje pivski brend Baltika, ima veću izloženost na ruskom tržištu u odnosu na druge međunarodne pivare. Prihodi koje donosi poslovanje u Rusiji čine devet odsto ukupne zarade kompanije, koja u ovoj zemlji ima osam pivara i zapošljava 8.400 radnika, piše Financial Times.

Moguće je da će otuđenje trajati i do 12 meseci i da će imati višestruke implikacije za finansijske izveštaje grupe, saopšteno je iz kompanije Carlsberg, uz napomenu da će ovaj potez za rezultat imati otpis približno 9,5 milijardi danskih kruna, odnosno 1,4 milijarde dolara.

Sukob u Ukrajini je uticao na poslovanje danske kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, gde je otpis dostigao vrednost 700 miliona danskih kruna.

“Sukob teško pogađa naše (poslovne) aktivnosti u Ukrajini, u kojoj prioritet ostaje sigurnost i dobrobit naših radnika”, dodaje se u saopštenju.

Ovi otpisi su svojevrstan eho ranijih upozorenja holandske konkurentske kompanije Heineken, koja nakon obustave poslovanja u Rusiji očekuje otpis od 400 miliona evra. Ova kompanija zapošljava 1.800 radnika, a rusko tržište čini dva odsto njene globalne prodaje.

Cena akcija kompanije Carlsberg porasla je za 1,2 odsto u ranom popodnevnom trgovanju, pa sada jedna deonica vredi 890 danskih kruna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...