Finska kompanija očekuje proviziju od 100 miliona evra u prvom kvartalu

Nokia odlazi sa ruskog tržišta

Firme u fokusuPoslovanjeU fokusuVesti

12.4.2022 14:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nokia odlazi sa ruskog tržišta Nokia odlazi sa ruskog tržišta
Finski proizvođač 5G opreme Nokia Oyj planira da ode sa ruskog tržišta i pridruži se sankcijama ovoj zemlji zbog sukoba u Ukrajini. Kako je... Nokia odlazi sa ruskog tržišta

Finski proizvođač 5G opreme Nokia Oyj planira da ode sa ruskog tržišta i pridruži se sankcijama ovoj zemlji zbog sukoba u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz ove kompanije, u proteklih nekoliko nedelja Nokia je prekinula isporuke i zaustavila nova poslovanja. Pored toga, kompanija seli svoje istraživačke i razvojne aktivnosti izvan Rusije.

Ova odluka je usledila nakon što je konkurentska kompanija iz švedske Ericsson saopštila da će zaustaviti poslovanje na neodređeno, piše Bloomberg.

Prema tvitu generalnog direktora kompanije Nokia Peke Lundmarka (Pekka Lundmark), rukovodstvu je od samog početka sukoba u Ukrajini bilo jasno da kompanija neće moći da nastavi poslovanje u Rusiji.

U ovoj zemlji Nokia ima oko 2.000 zaposlenih i “viškovi su neizbežni”, mada će kompanija ponuditi promenu lokacije za određene pozicije čiji se posao može obavljati van Rusije, izjavio je portparol kompanije.

Finska kompanija za proizvodnju telekomunikacione opreme je saopštila da planira da nastavi da podržava operatore kao što su MTS, Vimpelcom, Megafon i Tele2, te da će obezbediti odgovarajuće licence kako bi sve bilo “u skladu sa trenutnim sankcijama”.

Nokia očekuje da će u prvom kvartalu imati proviziju od oko 100 miliona evra. Uzimajući u obzir “jaku potražnju” u ostalim regionima, kao i da je Rusija imala dva odsto udela u prodaji prošle godine, iz finske kompanije je saopšteno da odluka neće uticati na njenu sposobnost da dostigne očekivane rezultate u 2022. godini.

  • SNEZANA

    12.4.2022 #1 Author

    Kajace se natenane zbog te odluke…

    Odgovori

  • Milovan94

    12.4.2022 #2 Author

    Došao red i na njih

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.4.2022 #3 Author

    Zasto se posle dva meseca tek solidarisu sa ostalim zemljama?!

    Odgovori

  • GINKO

    13.4.2022 #4 Author

    Mislim da nije pametna odluka, solidarisanje hmmm

    Odgovori

  • Lelica

    13.4.2022 #5 Author

    Sta ce im Nokia,davno su oni pukli.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.5.2022 #6 Author

    Pa lepo, srećan im put, svaki razlaz je dobar kada je na obostranu korist, mislim da je ruska korist veća, očisti će zemlju od stranog kapitala.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...