Apel da svetske vlade licenciraju frekvenciju od 6 GHz za korišćenje napredne tehnologije

750 svetskih operatera navodi da je ugrožen ekonomski potencijal 5G mreže zbog sukobljenih stavova

SvetVesti

21.5.2021 10:44 Autor: Marko Miladinović 0

750 svetskih operatera navodi da je ugrožen ekonomski potencijal 5G mreže zbog sukobljenih stavova 750 svetskih operatera navodi da je ugrožen ekonomski potencijal 5G mreže zbog sukobljenih stavova
Asocijacija GSMA saopštila je, zajedno sa kompanijama Ericsson, Huawei, Nokia i ZTE, detaljne navode o značaju frekvencije od 6 GHz za 5G mreže, čija... 750 svetskih operatera navodi da je ugrožen ekonomski potencijal 5G mreže zbog sukobljenih stavova

Asocijacija GSMA saopštila je, zajedno sa kompanijama Ericsson, Huawei, Nokia i ZTE, detaljne navode o značaju frekvencije od 6 GHz za 5G mreže, čija budućnost može biti ugrožena na globalnom nivou ukoliko se vlade ne usaglase o licenciranju frekvencije na ovoj talasnoj dužini.  

„Postizanje pune brzine i mogućnosti 5G mreže zavise od pristupa spektru srednjeg opsega i frekvenciji od 6 GHz. Uprkos tome, stavovi vlada se razlikuju,“ ističu u GSMA.

Iz asocijacije kažu da će Kina koristiti svih 1.200 megaherca u opsegu od 6 GHz za 5G mrežu. Evropa je podelila opseg, pri čemu se gornji deo razmatra za 5G i novih 500 megaherca koji će biti dostupni za Wi-Fi mrežu. Afrika i delovi Bliskog Istoka zauzimaju sličan pristup. 

Sa druge strane su Sjedinjene Američke Države i veći deo Latinske Amerike koje su donele odluku da ovi, za operatere vredni resursi, neće biti dostupni za 5G mrežu, ali će biti ponuđeni za korišćenje Wi-Fi i drugih nelicenciranih tehnologija.

„5G mreža ima potencijal da poveća svetski BDP za 2.200 milijardi dolara“, tvrdi Džon Đusti (John Giusti), glavni regulatorni direktor asocijacije GSMA. Frekvencija od 6 GHz je neophodna, između ostalog I zato zato što omogućava brži internet, kao i kapacitete koji su neophodni za pametne gradove, transport i fabrike.

U svom javnom apelu, asocijacija GSMA poziva vlade da talasne dužine između 6.425 i 7.125 megaherca učine dostupnim za korišćenje licencirane 5G mreže, osiguraju i zaštite tzv. „backhaul“ mreže i, u zavisnosti od potreba zemalja, za službenu upotrebu i optički internet, dopuste da donja polovina opsega frekvencije od 6 GHz bude od 5.925 do 6.425 megaherca, što bi se moglo omogućiti na osnovu izuzeća od licenci uz tehnološki neutralna pravila.

Svetska konferencija o radiokomunikacijama 2023. godine će pružiti priliku za usklađivanje opsega od 6 GHz širom sveta i pomoći će razvoju ekosistema, navodi se u saopštenju GSMA.

GSMA zastupa interese više od 750 operatera sa skoro 400 kompanija iz svetskog mobilnog ekosistema, uključujući proizvođače telefona i uređaja, kreatore softvera, dobavljače opreme i internet kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...