MK grupa prepakuje svoj biznis u poljoprivredi

Carnex deo imovine, ali i obaveza, prenosi na „sestru“ kompaniju PIK Bečej

SrbijaVesti

6.6.2024 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Carnex deo imovine, ali i obaveza, prenosi na „sestru“ kompaniju PIK Bečej Carnex deo imovine, ali i obaveza, prenosi na „sestru“ kompaniju PIK Bečej
MK grupa reklo bi se „uteže“ svoj poljoprivredni segment poslovanja. Poznata mesna industrija, Carnex iz Vrbasa, dobar deo svoje imovine, ali i obaveza koje... Carnex deo imovine, ali i obaveza, prenosi na „sestru“ kompaniju PIK Bečej

MK grupa reklo bi se „uteže“ svoj poljoprivredni segment poslovanja. Poznata mesna industrija, Carnex iz Vrbasa, dobar deo svoje imovine, ali i obaveza koje je prate, prenosi na „sestru“ kompaniju PIK Bečej. Mesne prerađevine su im glavni posao, pa će obrađivanje oranica pripasti ratarsko-povrtarskom proizvođaču.

Poslednjeg dana maja upisana je statusna promena – izdvajanje uz pripajanje. Iza ove konstrukcije se krije prenos dela imovine Carnexa PIK Bečeju, piše Forbes.

Iz Nacrta ugovora, objavljenog dva i po meseca ranije, vidi se da je sada i formalno priznato stanje sa terena. PIK Bečej je centralno preduzeće za poljoprivrednu proizvodnju u okviru MK grupe. On je i do sada koristio i „sestrinske“ oranice. U praksi, već godinama unazad zapravo je upravljao hektarima u vlasništvu Carnexa i od njega zakupljivao i mehanizaciju.

„Društvo prenosilac i Društvo sticalac saglasno konstatuju da je osnovni cilj ove statusne promene izdvajanje onih poslovnih procesa i aktivnosti koje proističu, odnosno su u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i poljoprivrednom delatnošću, na način da se postigne koncentracija istih delatnosti poslovanja u okviru Društva sticaoca na koje se prenosi kompletno poljoprivredno zemljište i sredstva za obavljanje poljoprivredne delatnosti“, stoji u nacrtu ugovora.

Carnex nastavlja da radi, ali pre svega da prerađuje i konzervira meso.

„Ostvarenjem ovog cilja postići će se i konsolidacija biznisa, efikasnije upravljanje na osnovu olakšanog izveštavanja i jasnijeg uvida u poslovanje“, navodi se još u nacrtu izveštaja.

I tako Carnex „sestri“ prepisuje imovinu ukupne vrednosti 5,8 milijardi dinara i obaveze od oko 1,6 milijardi dinara. Najveći deo imovine čine nepokretnosti, zemljište i objekti, vredni 4,69 milijardi dinara. Ukupan kapital koji se prenosi PIK Bečeju je 4,2 milijarde dinara.

Nakon statusne promene osnovni kapital Carnexa se smanjuje i sada iznosi 886,2 miliona dinara. Posle izdvajanja Carnex stočarstva, 2022. godine, osnovni kapital je iznosio 1,36 milijardi dinara. Jedini vlasnik i dalje je MK grupa. Godinu i po ranije, udele su imali Carnex holdings – 51,3 odsto, Ashmore Cernex ltd. – 40,86 odsto, MK grupa – 7,8 odsto. Prethodnih meseci Carnex holdings i Ashmore su polako izašli iz vlasničke strukture.

Kada je reč o PIK Bečeju, osnovni kapital je sada uvećan za 478 miliona dinara i iznosi 4,45 milijardi dinara. Jedini vlasnik i ovog društva je MK grupa.

Tumbanje imovine za sobom ne povlači i radnike. Kada se odvajalo Carnex stočartsvo, iz Carnexa je u novu firmu prešlo 117 zaposlenih. Ovog puta, iz firme „idu“ samo oranice.

Tabele imovine koju Carnex prebacuje PIK Bečeju su skoro nepregledne. Prvi spisak ima 430 stavki i reč je o njivama, ali malih površina, u Savinom Selu. Naredna 21 stavka je zemljište pod objektima i uz objekte u istom mestu. Prenosi se i deset objekata, kao i nekoliko zgrada za kolektivno stanovanje, porodičnih kuća.

Skoro je podjednako dug spisak imvoine u Bačkom Dobrom Polju.

PIK Bečej nasleđuje i desetak ugovora o zakupu državnog zemljišta. Nasleđuje, međutim, i spisak parničnih postupaka.

Carnex je siguran, kao zainteresovana strana, da je odneo pobedu u slučaju zahteva za vraćanje zadružne imovine, koju je zatražio Agromiks iz Savinog Sela. Sa vrbaškim odeljenjem Republičkog geodetskog zavoda se spore oko dokazovanja prava svojine na poljoprivrednom zemljištu.

Podneli su i tužbu protiv rešenja Ministarstva finansija kojim je odbijena žalba Carnexa na rešenje Agencije za restituciju. Pred Ministarstvom finansija je i žalba na rešenje Opštine Vrbas u korist Carnexa, a isto se tiče vraćanja zadružne imovine u Ravnom Selu. Reč je o 1.215 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U vanparničnom postupku sa Infrastrukturom železnice pokušavaju da reše pitanje naknade za eksproprijaciju. I to će sada nastaviti da rešava PIK Bečej.

Ne tako davno, pre devet meseci, PIK Bečeju su pripojene još dve firme – MK Agriculture i MK Agropanonija.

Tagovi
SRBIJA VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.