U maju otvaranje vetroparka Krivača

MK Group ulaže 900 miliona evra u gigavat zelene energije do 2026. godine

Srbija

8.3.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MK Group ulaže 900 miliona evra u gigavat zelene energije do 2026. godine MK Group ulaže 900 miliona evra u gigavat zelene energije do 2026. godine
MK grupa planira da u maju otvori vetropark Krivača, kako navode, prvi vetropark u istočnoj Srbiji, u koji su investirali 165 miliona evra. U... MK Group ulaže 900 miliona evra u gigavat zelene energije do 2026. godine

MK grupa planira da u maju otvori vetropark Krivača, kako navode, prvi vetropark u istočnoj Srbiji, u koji su investirali 165 miliona evra. U sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. godine, kako najavljuju, investiraće ukupno 900 miliona evra za 1 gigavat zelene energije.

„MK grupa će intenzivno ulagati u projekte obnovljivih izvora, čime će pružiti značajan doprinos ostvarenju cilja vlade Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora (OIE) u ukupnom energetskom miksu poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine“, rekao je generalni direktor Mihailo Janković, prenosi eKapija.

On je na panelu Kopaonik biznis foruma „Put do energetske tranzicije“, rekao da je energetska stabilnost, pitanje nacionalne bezbednosti i strategije.

„MK grupa je izgradila do sada tri vetroparka u Vojvodini, a u maju ćemo otvoriti i Krivaču, prvi vetropark u Istočnoj Srbiji, u koji smo investirali 165 miliona evra“ , rekao je Janković, saopšteno je iz kompanije.

Dodao je i da kompanija radi na izgradnji agrosolarnog projekta u Kuli, a u sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. godine, kako je naglasio, biće investirano ukupno 900 miliona evra za jedan gigavat zelene energije.


Krivača je zajednički projekat kompanije MK grupa i slovenačkog fonda ALFI Green Energy Fund. Prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac. Sa kapacitetom od 105,6 megavati i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 gigavatsati zelene struje, što je ekvivalent snadbevanju oko 75.000 domaćinstava.

  • Manja

    10.3.2024 #1 Author

    Bravo za projekte obnovljivih izvora

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...