Komercijalnim bankama nije obezbeđeno dodatnih 30 miliona evra

CEB i Ministarstvo finansija Crne Gore neće sklopiti ugovor o drugoj tranši

BankeRegionVesti

5.4.2023 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEB i Ministarstvo finansija Crne Gore neće sklopiti ugovor o drugoj tranši CEB i Ministarstvo finansija Crne Gore neće sklopiti ugovor o drugoj tranši
Ministarstvo finansija Crne Gore je obavestilo komercijalne banke da neće povlačiti drugu tranšu od 30 miliona evra od Banke za razvoj saveta Evrope (CEB)... CEB i Ministarstvo finansija Crne Gore neće sklopiti ugovor o drugoj tranši

Ministarstvo finansija Crne Gore je obavestilo komercijalne banke da neće povlačiti drugu tranšu od 30 miliona evra od Banke za razvoj saveta Evrope (CEB) i da im taj novac, koji je trebalo da bude usmeren dalje privredi, neće biti uplaćen.

Reč je o novcu koji je predviđao Ugovor o saradnji na sprovođenju mera podrške privredi i građanima iz jula 2021. godine, kada je komercijalnim bankama obezbeđena prva tranša od 40 miliona evra od CEB-a, koje su dobile beskamatno, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Druga tranša je bila predviđena nakon što se potroši novac iz prve tranše.

Banke su bile obavezne da izdvoje iz svojih izvora istu sumu novca koja je obezbeđena iz CEB-a.

”Bankama smo preneli sav novac koji je opredeljen iz već zaključenog ugovora od 40 miliona evra i istovremeno vas obaveštavamo da nije planiran dalji nastavak projekta, odnosno, da Ministarstvo finansija i CEB neće zaključiti ugovor na dodatnih 30 miliona evra”, navodi se u dopisu Ministarstva finansija.

Sve banke su učestvovale u raspodeli prve tranše novca koji su dobile na period otplate od devet godina u koji je uključen i grejs period od dve godine.

Ovaj novac je kroz kredite plasiran za investicije i za obrtna sredstva i to u maksimalnim iznosima po jednom korisniku do 300.000 evra za obrtna sredstva i 500.000 evra za investicije po kamatnoj stopi u rasponu od 1,5 do 5,5 odsto.

Rebalansom budžeta za 2020. godinu, tadašnja Vlada Crne Gore je u okviru trećeg paketa mera pomoći zbog krize koju je izazvala pandemija korona virusa, obezbedila kod CEB-a 70 miliona evra koje će dati direktno bankama, da bi okvirni ugovor o zaključenju ovog aranžmana za 40 miliona evra bio usvojen krajem novembra te godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...