U Kini vlada bojazan da bi nemiri mogli uticati na uvoz metala

Cena bakra zavisi od situacije u Kazahstanu

BerzaSvetU fokusuVesti

10.1.2022 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena bakra zavisi od situacije u Kazahstanu Cena bakra zavisi od situacije u Kazahstanu
Vrednost bakra je splasnula, iako se i dalje nalazi na nivou iznad 9.500 dolara po toni, što je rezultat bojazni zbog nemira u Kazahstanu,... Cena bakra zavisi od situacije u Kazahstanu

Vrednost bakra je splasnula, iako se i dalje nalazi na nivou iznad 9.500 dolara po toni, što je rezultat bojazni zbog nemira u Kazahstanu, jednom od ključnih kineskih dobavljača.

Na Londonskoj berzi metala cena bakra pala je 0,13 odsto, na nivo od 9.634,5 dolara po toni.

“Nemiri u Kazahstanu prete da ugroze jedan od ključnih izvora bakra za Kinu. Vlada je na masovne proteste odgovorila silom, što bi moglo da utiče na isporuku”, navodi se u analizi kompanije ANZ Research.

Nemiri u Kazahstanu koji su počeli prošle nedelje u zapadnoj regiji Mangistau, nakon postepenog ukidanja subvencija na tečni naftni gas, navodi portal Capital.com, pozivajući se na Eurasianet. 

Ova odluka uzrokovala je rast cene tečnog naftnog gasa u regiji u kojoj 90 odsto pokreće upravo ovaj energent.

Neredi su brzo prerasli u nacionalni protest koji se prošitio i na druge velike gradove. Prema izveštajima koje je preneo The Guardian, prošle nedelje je u najnasilnijim nemirima u proteklih 30 godina u Kazahstanu poginulo 164 osobe.

Ministar zdravlja Kazahstana rekao je da je u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, zabeleženo 103 smrti.

“Nemiri u Kazahstanu donekle su podržali vrednost bakra i cinka, iako nije bilo izveštaja o nekim značajnim prekidima isporuka”, navodi se u analizi kompanije ING Group.

Kina je uvezla 765 kilotona koncentrata bakra, što je 3,6 odsto ukupnog uvoza, i 243 kilotone prerađenog bakra iz Kazahstana u prvih 11 meseci 2021. godine, navode iz ING Group.

Dok je kineski uvoz koncentrata cinka iz Kazahstana oko 1,4 odsto ukupnog uvoza, gotovo polovina prerađenog cinka, odnosno 195 kilotona, u prvih 11 meseci prošle godine u Kinu je došla upravo iz ove države.

S druge strane, cene aluminijuma i nikla su porasle 0,31 odsto i 0,55 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...