država ukinula subvencije za gorivo

Cena benzina u Libanu povećana za 37 odsto

SvetVesti

17.9.2021 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena benzina u Libanu povećana za 37 odsto Cena benzina u Libanu povećana za 37 odsto
Libansko ministarstvo energetike dodatno je u petak podiglo cene benzina, čime je u praksi već ukinulo subvencije za gorivo. Prema zvaničnom dokumentu vlade cena... Cena benzina u Libanu povećana za 37 odsto

Libansko ministarstvo energetike dodatno je u petak podiglo cene benzina, čime je u praksi već ukinulo subvencije za gorivo.

Prema zvaničnom dokumentu vlade cena 95-oktanskog i 98-oktanskog benzina podignuta je za više od 37 odsto i povećanje cena benzina stupa odmah na snagu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Pogoršanje nestašice benzina širom Libana dovelo je do višečasovnih čekanja u redovima koje je ponekad pratilo i nasilje na benzinskim pumpama.

Povećanje cena ne ukida u potpunosti subvencije za benzin, što se očekuje uskoro.

Poskupljenje će dodatno opteretiti stanovništvo koje se već bori sa posledicama ekonomske krize, koja je prema UN do sada dovela 78 odsto populacije u siromaštvo.

Liban ukida veliki program subvencija za uvoz osnovnih potreba, uključujući gorivo, lekove i hranu, vredan šest milijardi dolara, za koji su vladini kritičari naveli da je bio loše vođen i rasipan.

Ekstremistička organizacija Hezbolah je u četvrtak počela sa uvozom iranskog goriva u državu preko Sirije, što bi trebalo da ublaži snažnu energetsku krizu, ali ovim potezom zemlja rizikuje američke sankcije.

Ova isporuka krši embargo koje su SAD uvele Teheranu, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp (Donald Trump) povukao SAD iz nuklearnog dogovora sa Iranom i svetskim silama 2018. godine.

  • PEPE 007

    23.1.2022 #1 Author

    Uskoro ce biti nestasice derivata, bice pakleno u svetu,ali ne i Srbiji. 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...