Sve oči uprte u Evropsku uniju za moguću intervenciju na ovom tržištu

Cena električne energije u Evropi se prepolovila za tri dana

EUU fokusuVesti

1.9.2022 17:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cena električne energije u Evropi se prepolovila za tri dana Cena električne energije u Evropi se prepolovila za tri dana
Referentna cena električne energije u Evropi se više nego prepolovila za tri dana sa rekordnog nivoa na osnovu signala usklađenih napora kreatora politike da... Cena električne energije u Evropi se prepolovila za tri dana

Referentna cena električne energije u Evropi se više nego prepolovila za tri dana sa rekordnog nivoa na osnovu signala usklađenih napora kreatora politike da ublaže pogoršanu energetsku krizu.

Nemački fjučersi za električnu energiju za godinu unapred, pali su za čak 54 odsto u odnosu na maksimum od ponedeljka, kada su bili iznad 1.000 evra po megavat-satu, nako što je Evropska unija saopštila da razmatra različite mere za intervenisanje na tržištu kako bi ublažila nastale troškove energije koji oslabljuju ekonomije širom bloka, piše Bloomberg.

Rastuće cene dovele su do smanjenja industrijske proizvodnje, od čelika do proizvođača đubriva, sa malo znakova da će energetska kriza uskoro popustiti.

Očekivana intervencija EU na tržištu da bi se smanjile cene tumačena je veoma robusno, iako još uvek postoji mnogo neizvesnosti oko toga koje inicijative će EU preduzeti i kako će one detaljnije izgledati“, napisali su analitičari Energi Danmark u svojoj belešci.

Nemački ugovor o EEKS za godinu unapred pao je u četvrtak na čak 486 evra po megavat-satu. Trenutna cena je i dalje oko 10 puta veća od sezonskog proseka u protekloj deceniji. Visoke cene i volatilnost tržišta podižu zahteve za trgovce da ulože više novca kako bi pokrili svoje pozicije, što smanjuje likvidnost.

„Sve oči su uprte u Evropsku uniju za moguću intervenciju na tržištu električne energije. To bi moglo uključivati oblik ograničenja cena ili poreza na neočekivane prihode proizvođača struje“, rekla je u četvrtak Mehtild Voersdoerfer (Mechthild Woersdoerfer), visoki zvaničnik za energetiku u Evropskoj komisiji.

  • GAGA

    1.9.2022 #1 Author

    Jake drzave stite svoje gradjane i privredu

    Odgovori

    • Lelica

      2.9.2022 #2 Author

      Samo sto mi nismo jaka drzava,ni blizu.

      Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.9.2022 #3 Author

    Ovo je dobra vest, to će se svakako odraziti i na nas. Vide će mo koje je mere pripremila EU.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.9.2022 #4 Author

    Oni ce to i uraditi..

    Odgovori

  • N.N.

    4.9.2022 #5 Author

    Dobra vest.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...