Uprkos velikom poskupljenju u svetu, direktor Srbijagasa ističe da se poštuju vrednosti iz dosadašnjeg ugovora

Cena gasa za Srbiju za sada ostaje 260 dolara za 1.000 kubika

SrbijaSvetVesti

18.8.2021 10:51 Autor: Gordana Bulatović 1

Cena gasa za Srbiju za sada ostaje 260 dolara za 1.000 kubika Cena gasa za Srbiju za sada ostaje 260 dolara za 1.000 kubika
Uprkos globalnom poskupljenju, cena gasa za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubnih metara, istakao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Cena gasa je... Cena gasa za Srbiju za sada ostaje 260 dolara za 1.000 kubika

Uprkos globalnom poskupljenju, cena gasa za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubnih metara, istakao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Cena gasa je pre dva dana premašila 585 dolara za 1.000 kubika, a Bajatović poručuje da je reč o velikom skoku cene koji nije bio zabeležen ni 2008. godine, kada su najveći deo Evrope i Srbija danima bili bez tog energenta.

Bajatović je za dnevni list Politika ukazao da će, ukoliko do bilo kakvih promena dođe, javnost biti obaveštena i navodi da je Gazpromov ruski gas za Srbiju i pre ovog poskupljenja bio jeftiniji za oko 160 dolara za 1.000 kubika, nego u ostatku Evrope.

„Pratiće se situacija i narednih dana, pa ćemo videti da li će biti promena cena kada dođe vreme za potpisivanje novih ugovora“, rekao je Bajatović.

Poznavalac gasnih prilika u Evropi Srećko Ðukić kaže da su ovakva poskupljenja normalna leti kada se gas inače kupuje i prave rezerve za zimu, a nema ga dovoljno.

On očekuje da će doći i do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji. „Nisu mi poznata rešenja iz dugoročnog ugovora koja bi mogla da garantuju niže cene gasa“, naveo je Ðukić.

U Ministarstvu energetike poručuju da je snabdevanje prirodnim gasom u Srbiji stabilno i da je cena ovog energenta regulisana dugoročnim ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom, koji važi do početka 2022. godine, navodi Politika, a prenosi Tanjug.

  • SR2022

    2.3.2022 #1 Author

    Fantastican i pomalo srecan potez nase vlade da se potpise ovakav ugovor posebno u ovim trenucima gde je cena 1000 kubika 2200$… Imali smo srece. 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...