zalihe članica oecd na najnižem nivou od 2015. godine

Cena nafte na međunarodnim tržištima ne miruje

BerzaBiznisInfrastrukturaNovacSvetVesti

16.10.2021 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte na međunarodnim tržištima ne miruje Cena nafte na međunarodnim tržištima ne miruje
Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 85 dolara, podstaknute prognozom da će potražnja znatno nadmašiti ponudu zbog prelaza industrije sa... Cena nafte na međunarodnim tržištima ne miruje

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 85 dolara, podstaknute prognozom da će potražnja znatno nadmašiti ponudu zbog prelaza industrije sa skupog gasa i uglja na naftne proizvode.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,82 dolara. U gotovo istom je iznosu poskupeo i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 82,12 dolara, prenosi agencija Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta je i podstakla prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će nedovoljno snabdevanje energentima povećati potražnju za naftom za 500 hiljada barela dnevno.

To bi značilo da će do januara i sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, na kojem će se ponovo odlučivati o povećanju proizvodnje, potražnja biti veća od ponude za oko 700 hiljada barela dnevno.

Analitičari ujedno podsećaju da su zalihe članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) na najnižem nivou od 2015. godine.

Potražnja raste paralelno sa oporavkom ekonomije od pandemijske krize, a dodatno je potpiruje prelaz industrije sa skupog gasa i uglja na mazut i dizel.

U takvim uslovima su ulagači ignorisali neočekivano snažan rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice, za čak 6,1 milion barela, prema podacima Ministarstva energetike, zbog pojačane prerade u rafinerijama.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 82,5 dolara, što znači da je poskupeo 71 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...