svetska potražnja mogla bi da bude još veća

Cena nafte premašila 92 dolara, IEA upozorila da je tržište nedovoljno snabdeveno

SvetU fokusuVesti

12.2.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Cena nafte premašila 92 dolara, IEA upozorila da je tržište nedovoljno snabdeveno Cena nafte premašila 92 dolara, IEA upozorila da je tržište nedovoljno snabdeveno
Cene nafte porasle su iznad 92 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak uveče objavila da je naftno tržište nedovoljno... Cena nafte premašila 92 dolara, IEA upozorila da je tržište nedovoljno snabdeveno

Cene nafte porasle su iznad 92 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak uveče objavila da je naftno tržište nedovoljno snabdeveno, što je zasenilo zabrinutost zbog inflacije i mogućnost obnove iranskog izvoza.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je 1,01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,15 dolara višoj ceni, od 91,03 dolara.

U fokusu trgovaca bila je poruka IEA-e da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati većom proizvodnjom mogli smiriti nestabilna tržišta, prenosi Mina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici proizvodili su u januaru 900 hiljada barela dnevno manje nego što su zacrtali, naglasila je IEA, a Saudijska Arabija i UAE imaju najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta i mogli bi ublažiti pritisak na rezerve.

Upravo su smanjene globalne rezerve nafte jedan od faktora koji podižu cene prema 100 dolara, raspirujući inflaciju u celom svetu, naglasila je IEA.

Ujedno su podigli procenu potražnje za naftom u ovoj godini za 800 hiljada barela dnevno i sada očekuju se da će porasti 3,2 miliona barela dnevno i dostići rekordnih 100,6 miliona barela na dan.

Njihova ocena o nedovoljnoj ponudi nadovezala se na upozorenje OPEC-a da bi svetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla rasti još snažnije, s obzirom na nagli oporavak ekonomije od pandemijske krize.

IEA je potisnula u drugi plan znakove da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla agresivno podizati ključne kamatne stope i pregovore SAD-a i Irana o nuklearnom iranskom programu.

Predsednik Fedove podružnice u Sent Luisu, Džejms Bulard (James Bullard), rekao je da želi da kamatne stope najkasnije 1. jula budu podignute za puni postotni bod, nakon što su zvanični podaci pokazali da je inflacija u SAD-u dostigla najviši nivo u 40 godina.

Rast cena nafte ograničili su i nedirektni pregovori SAD-a i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji su ove sedmice nastavljeni, nakon desetodnevne pauze. Dogovor bi mogao dovesti do ukidanja sankcija na iransku naftu i ublažavanja problema nedovoljnog snabdevanja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 92,87 dolara, što znači da je poskupeo 1,03 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • PEPE007

    12.2.2022 #1 Author

    To je to, do kraja Marta je po litru 200 RSD. Spremite se, polecemooo. 😁

    Odgovori

  • FLAME

    12.2.2022 #2 Author

    Opet se vraćamo na isto. U četvrtak je stagnirala, juče porasla 1usd, u poned kad se otvori market će da padne 1usd zbog tamo nekog razloga i tako u krug još neko vreme.

    Odgovori

  • MARIJANA

    12.2.2022 #3 Author

    Samo poskupljuje, i poskupljuje. Ovo vise nije normalno.

    Odgovori

  • FLAME

    12.2.2022 #4 Author

    Okej. Ali je dve godine padala. Ne može ni ona večno da pada. Tada se niko nije obazirao na to što se u Teksasu recimo delila za dzabe, a sada kada se malo oseti po dzepu da je gorivo skočilo odmah se priča o tome evo nedeljama, a kada je gorivo bilo naprasno pojeftinilo, ćutalo se. Budimo realni. Vratiće se ona svakako na neku normalu, između 80-90usd i to će biti to.

    Odgovori

  • MAJA

    12.2.2022 #5 Author

    Previse skocilo, a rast tih cena povlaci i rast cena drugih proizvoda

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.2.2022 #6 Author

    Na nas standard je stvarno previse…kuda ovo sve ide…

    Odgovori

  • DANIJELA

    13.2.2022 #7 Author

    Stvarno previse.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...