očekuju se agresivnije reakcije američke centralne banke

Berzanski investitori u strahu od visoke inflacije u SAD

BerzaNovacSvetVesti

11.2.2022 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Berzanski investitori u strahu od visoke inflacije u SAD Berzanski investitori u strahu od visoke inflacije u SAD
Na Wall Streetu su kasno sinoć po centralnoevropskom vremenu zbirne cene akcija oštro pale, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla najviše vrednosti... Berzanski investitori u strahu od visoke inflacije u SAD

Na Wall Streetu su kasno sinoć po centralnoevropskom vremenu zbirne cene akcija oštro pale, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla najviše vrednosti u 40 godina. Stoga se ulagači plaše da će američka centralna banka, Federalne rezerve, povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Indeks Dow Jones je skliznuo 1,47 odsto na 35.241 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,81 odsto na 4.504 poena, a Nasdaq indeks 2,1 odsto na 14.185 bodova.

Oštar pad indeksa posledica je izveštaja da je inflacija u SAD u januaru dostigla 7,5 odsto na godišnjem nivou, više od 7,3 odsto koliko su očekivali analitičari, i najviše u poslednjih 40 godina, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su pale, pri čemu najviše u tehnološkom, za 2,75 odsto.

Ulagače je dodatno uznemirio predsednik ogranka FED u Sent Luisu Džejms Bulard (James Bullard), koji je kazao da je nakon tih podataka uvereniji da kamate treba oštrije povećati, pa sada smatra da bi do 1. jula kamate trebalo povećati za celi procentni poen.

Odmah nakon Bulardovog komentara, na tržištu novca uračunato je da bi se ključna kamata američke centralne banke do početka jula mogla kretati u rasponu od jedan do 1,25 odsto, a neki trgovci očekuju i više kamate.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata FED uslediti u martu i to verovatno za 0,5 procentnih poena, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

„Nakon još jednog iznenađujuće snažnog rasta inflacije, tržište se plaši agresivnih reakcija centralne banke. I dok bi se ubuduće situacija s inflacijom mogla poboljšavati, zabrinutosti u vezi toga da će FED povećati kamate više nego što bi to trebalo, neće nestati dok inflacija ne bude pod kontrolom”, rekao je strateg u firmi LPL Financial, Beri Gilbert (Barry Gilbert).

Poslednjih godina rast tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika FED i niske kamatne stope, uz izdašne fiskalne podsticaje američke vlade, no period jeftinog novca bliži se kraju.

Na većini evropskih berzi cene akcija su, naprotiv, porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 odsto na 7.682 boda, dok je frankfurtski DAX porastao neznatno na 15.490 poena. Pariski CAC oslabio je 0,41 odsto na 7.101 bod.

  • ZVE84

    12.2.2022 #1 Author

    Američko mešanje tamo gde im nije mesto utiče na sve to…

    Odgovori

  • LUKA

    13.2.2022 #2 Author

    Slazem se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...