Nenadani logistički problemi usred već postojeće krize snabdevanja

Zbog blokade puta roba će avionima stizati preko američko-kanadske granice

PoslovanjeSvetU fokusuVesti

11.2.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zbog blokade puta roba će avionima stizati preko američko-kanadske granice Zbog blokade puta roba će avionima stizati preko američko-kanadske granice
Kao da kriza snabdevanja koja traje već više od godinu dana nije dovoljno pogodila svetska tržišta, dodatne otežavajuće okolnosti desile su se kao posledica... Zbog blokade puta roba će avionima stizati preko američko-kanadske granice

Kao da kriza snabdevanja koja traje već više od godinu dana nije dovoljno pogodila svetska tržišta, dodatne otežavajuće okolnosti desile su se kao posledica sada već skoro dvonedeljnog protesta kanadskih kamiondžija zbog oštrih mera protiv virusa Covid-19. Za sada su direktno pogođeni proizvođači i potrošači u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako piše Reuters, pojedini severnoamerički proizvođači automobila zbog toga trenutno razmišljaju o alternativnom, vazdušnom saobraćaju.

Kanadski protestanti zaokupirali su sve najvažnije granične prelaze između SAD i Kanade. Procena je da se oko dve trećine robne razmene, vredne 511 milijardi dolara na godišnjem nivou, između ove dve zemlje dešava drumskim putem.

Kompanija Ford Motor najverovatnije će avionima prevesti potrebne delove za nastavak proizvodnje pojedinih modela automobila u fabrici blizu Vindzora u Ontariju.

Kanadska kompanija Pacer Air Fright primila je za kratko vreme nekoliko upita velikih kompanija za transport robe vazduhom preko američko-kanadske granice, iznad koridora koji se poklapa sa čuvenim mostom Ambasador, trenutno blokiranim kamionima.

Roba može da prođe drumskim putem, ali umesto direktnog prolaska, sada prevoznici čekaju po osam sati, što je mnogima neisplativo i pravi lančane reakcije.

S druge strane, piše Reuters, biranje vazdušne rute zahteva popunjavanje potpuno nove vrste papirologije, za koju mnoge manje kompanije nisu spremne.

  • VERA

    11.2.2022 #1 Author

    Ford neće da rizikuje, ima velike poslove ionako ih je Korona poremetila prethodnih godina pa većina kupuje polovne automobile zbog otežane proizvodnje novih.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.2.2022 #2 Author

    Napravljena je vec ozbiljna steta,kasnjenja su prisutna od pocetka pandemije,a ovakvim blokadama jos veca.Ne mogu sve kompanije da obezbede avionski prevoz i kratkom vremenskom roku srede papirologiju .Svi su na gubitku…

    Odgovori

  • ZVE84

    12.2.2022 #3 Author

    Sve propada, zbog lažnog Covida 19!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...