Vlada susedne zemlje u septembru smanjila izvoz ogrevnog materijala

Cena peleta za stanovništvo u Crnoj Gori ograničena na 269 evra

RegionVesti

6.10.2022 10:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena peleta za stanovništvo u Crnoj Gori ograničena na 269 evra Cena peleta za stanovništvo u Crnoj Gori ograničena na 269 evra
Proizvođači će građanima morati da prodaju tonu peleta po ceni do 269 evra, nezavisno da li se radi o prodaji na veliko ili malo,... Cena peleta za stanovništvo u Crnoj Gori ograničena na 269 evra

Proizvođači će građanima morati da prodaju tonu peleta po ceni do 269 evra, nezavisno da li se radi o prodaji na veliko ili malo, saznaju Vijesti iz izvora u Vladi Crne Gore.

To piše u predlogu dopune Odluke o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja, koju su zajednički pripremila Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Dosadašnjom odlukom bilo je predviđeno samo da se cene peleta u prometu ograničavaju do 269 evra po toni za kompanije registrovane za obavljanje delatnosti proizvodnje, dok je cijena u trgovinama na malo bila ograničena na 320 evra.

To su koristili proizvođači da građanima prodaju pelet po ceni od 320 evra, što će se pomenutim izmenama onemogućiti. Cena kod kompanija koje prodaju pelet isključivo u trgovini na malo i dalje će ostati 320 evra.

Odluka o ograničavanju cena peleta stupila je na snagu 13. avgusta. Međutim, mnogi građani od tada su se žalili da kod proizvođača nisu mogli da kupe pelet za 269 evra, već da je, štaviše, cena bila i veća od ograničenih 320 evra, piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Iako prema podacima Monstata Crna Gora godišnje proizvode od 80.000 do 90.000 tona peleta, od čega domaće stanovništvo troši 20.000, dok se ostatak izvozi, mnogi građani su tvrdili da do peleta uopšte nisu mogli ni doći.

Zbog toga je crnogorska vlada bila prinuđena da sredinom prošlog meseca ograniči izvoz, odnosno proizvođači ga mogu izvoziti jedino uz saglasnost resornog ministarstva. Međutim, i nakon što je ta odluka stupila na snagu, građani na severu države tvrde da teško stižu do peleta.

Gostujući pre dva dana u jutarnjem programu TV Vijesti, ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da nije zadovoljan odnosom proizvođačima peleta.

On je apelovao na građane da sve zloupotrebe prijave nadležnim inspekcijama, koje, prema njegovim rečima, do sada nisu kaznile nijednog proizvođača.

Upitan zašto građani na severu teško stižu do peleta, Đurović je izjavio da je bilo određenih problema sa sirovinom od koje se proizvodi.

  • TATJANA

    7.10.2022 #1 Author

    Treba uskladiti proizvodnjace i trgovce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...