Jedan od razloga je i to što nema drveta

Zbog čega na tržištu nema peleta?

SrbijaU fokusuVesti

30.9.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Zbog čega na tržištu nema peleta? Zbog čega na tržištu nema peleta?
Tri su razloga za to što na tržištu nema peleta. Jedan je što nema drveta, kaže Zoran Drakulić, osnivač kompanije Bioenergy Point, jednog od... Zbog čega na tržištu nema peleta?

Tri su razloga za to što na tržištu nema peleta. Jedan je što nema drveta, kaže Zoran Drakulić, osnivač kompanije Bioenergy Point, jednog od najvećih proizvođača peleta u Srbiji.

„Nama su Srbijašume ove godine isporučile 52,7 odsto potrebne količine drveta po redovnom ugovoru, a slično je i sa ostalim velikim peletarima. Drugo, tržište privatnog drveta je katastrofa. Sa povećanjem koje je Srbijašume imalo, drvo košta 4.800 dinara, a danas mi kupujemo na tržištu to drvo iz privatnih izvora, koje učestvuje 50 odsto u proizvodnji peleta, po ceni od 12.000 dinara“, rekao je Drakulić za N1.

Toj ceni je, tvrdi, najviše doprinela jedna strana kompanija.

„Ta kompanija radi 12 godina, ima oko 120 zaposlenih, a potroši 530.000 tona drveta godišnje. I oni su neverovatno digli cene, nemaju ograničenje izvoza – izvoze normalno, i to 80 odsto svojih proizvoda. Faktički, mi njima ne možemo da konkurišemo jer imamo limitiranu cenu, a oni nemaju. A, šta je čudno – to preduzeće godinama posluje na ivici rentabilnosti. Od vlade smo tražili da tamo ode finansijska inspekcija“, navodi Drakulić.

Na pitanje kako do sada to nije bio problem, jer taj investitor radi ovde već 12 godina, Drakulić kaže da je u međuvremenu porasla potrošnja peleta i situacija se na tržištu promenila.

„Vi ovde držite investitora koji nema proizvodnju u Austriji, ali interveniše austrijski ambasador. Ja kažem ok je ako interveniše, mi ćemo da platimo da se vrati u Austriju, ima i tamo drveta“, rekao je Drakulić .

Navode da „Kronospan Srbiju košta 180 miliona evra“, finansijska direktorka te kompanije Lana Mošić ocenjuje kao potpuno netačnu i besmislenu informaciju.

Foto: Youtube PrintScreen

„Kronospan posluje kao i sva druga preduzeća, potpuno u skladu sa zakonom, a posebno naglašavamo da redovno uplaćujemo u budžet sve poreze, doprinose i dažbine. Takođe, nismo korisnik nikakvih subvencija“, ističe Lana Mošić.

Kompanija Kronospan je u Srbiji, kaže, prisutna od 2007. godine. To je, dodaje, greenfield investicija vredna 135 miliona evra.

„Bavimo se proizvodnjom pločastih materijala na bazi drveta, (sirove i oplemenjene iverice), koja je kapitalno intenzivna delatnost, sa visokim stepenom automatizacije. Naši najveći kupci su renomirani domaći proizvođači nameštaja: Forma Ideale, Matis, Jela Jagodina i drugi, koji ukupno zapošljavaju preko 3.500 radnika. Od 80 do 85 odsto godišnje proizvodnje plasiramo na domaćem tržištu. Direktno zapošljavamo više od 150 zaposlenih, a indirektno, kod eksterno angažovanih pružalaca usluga još 1.000 zaposlenih“, navodi Mošić u odgovoru N1.

Cenu proizvoda Kronospana diktira, kaže – tržište i proizvodni troškovi.

„Tržište pločastih materijala od drveta u Srbiji je slobodno i uvoz našeg proizvodnog sortimenta nije ograničen, tako da su na našem tržištu prisutni i drugi proizvođači iz zemalja EU i Turske (do ove godine i iz Rusije i Belorusije) i konkurencija je jaka“, navodi ona.

Snabdevanje drvnom sirovinom je, dodaje, i za ovu kompaniju u poslednjih godinu dana – neizvesno.

„Imali smo zastoje u proizvodnji zbog nedostatka materijala u nekoliko navrata. Ugovori za snabdevanje drvnom sirovinom koje imamo potpisane za ovu godinu, do sada su realizovani tek 20 odsto od ukupne ugovorene količine, a približavamo se kraju godine. Na dalje je realizacija istih potpuno nepredvidiva. Proizvodnja iverice pripada industriji nameštaja, u kojoj privredni subjekti imaju obavezu i trude se kao i svi, naravno, da u ovim kriznim periodima održe kontinuitet u poslovanju i sačuvaju više hiljada radnih mesta. Međutim, zbog neizvesnog tržišta drvne sirovine i mogućih zastoja u proizvodnji, realan je rizik da više hiljada radnih mesta u drvnom sektoru Srbije koji je vezan za proizvodnju nameštaja bude ugroženo“, navodi finansijska direktorka kompanije.

Izvoz peleta zabranjen i u okolnim zemljama

Treći faktor koji je uticao na to da nema dovoljno peleta na tržištu je, prema rečima Zorana Drakulića – zabrana izvoza peleta iz okolnih zemalja.

On ističe da od 4. decembra 2021. godine nema dovoljno drveta.

„Imali smo razgovore u vladi i sa ministarstvom, strahovalo se da će svi koji se greju na pelet da pređu na struju, i sada se situacija popravila. Šaljemo nedeljno izveštaje o tome koliko nam je drveta isporučeno. Problem je, međutim i sa privatnim drvetom. Tražili smo i da tu bude ograničena cena, a vlada je rekla da tu cenu neće ograničiti jer se plaši se drveta neće biti“, kaže Drakulić.

On ističe da, ako neko ima i dva i po puta veću cenu – neće mu biti problem da radi.

„Proizvođači peleta sada rade sa 60 odsto prošlogodišnjeg kapaciteta. Što se tiče izvoza peleta, proizvođači ove godine skoro da nisu izvozili, bili su odgovorni prema domaćem tržištu. A izostao je i uvoz iz regiona“, navodi on.

Nije to samo da su trgovci sklonili pelet ili su neki mali peletari kupovali na crno drvo i prodavali na crno pelet, ali to je minimalno.

„Trgovci sa ograničenom cenom nemaju zaradu, mi smo rekli – ograničite nama cenu, ali dajte i trgovcima veću maržu. Mi imamo, govorim o velikim proizvođačima, prodajna mesta, danas ima peleta, za sutra ne znamo. Sada imamo narudžbine za narednh 10 dana, puni smo, a danas imamo sirovine za pola današnje proizvodnje. Sutra da li ćemo da proizvodimo – ne znamo. Uvek smo imali oko 15.000 kubika u skladištu, a sada radimo od danas do sutra“, kaže on.

Srbijašume moraju da obnove mehanizaciju

Kada je reč o rešavanju problema, Srbijašume, prema Drakulićevim rečima, moraju od ministarstva da dobiju kredit da kupe mehanizaciju.

„Kad padne kiša ili sneg oni ne mogu da uđu u šume zbog blata do kolena. Dok je lepo vreme – sve je u redu“, kaže Drakulić.

Dodaje da će ograničenje cene i zabrana izvoza peleta zadržati i posle isteka roka od tri meseca. Situacija će, kako naglašava, biti ista.

„Idemo u loše vreme, mi samo manje peleta možemo da proizvodemo. Doduše, Ministarstvo energetike je preuzelo sa vojskom kada se budu radili putevi da će seći šume, ali je pitanje po lošem vremenu da li je to ostvarivo ili ne, da li ćemo to dobiti tek na proleće“, navodi Zoran Drakulić.

 • Jovana24

  30.9.2022 #1 Author

  Bas nezgodno za ljude kojima je isti potreban za grejanje.

  Odgovori

 • Milovan94

  30.9.2022 #3 Author

  Nadam se da će ga uskoro biti

  Odgovori

 • VERA

  30.9.2022 #4 Author

  Poremeceno trište sirovina.

  Odgovori

 • TATJANA

  2.10.2022 #5 Author

  Strasno

  Odgovori

 • Maša

  2.10.2022 #6 Author

  Ima ga za one koji hoce “dobro” da plate

  Odgovori

 • Pixi

  3.10.2022 #7 Author

  Molim vas navedite ime tog preduzeća. Da vidimo ko stoi iza njega. Objavite ime tih i takvih,nemojte da krijete.

  Odgovori

 • Veteran

  6.10.2022 #8 Author

  Nema peleta zati sto ga kao obnovljiv izvor energije, elektrana gospodina drakulica sagoreva za pravljenje struje i to po posebnoj ceni za koju svi placamo namet EPSu.

  Odgovori

 • SLAVICA

  25.6.2023 #9 Author

  Sad umesto peleta prodaju spice od visnje 🙂

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.