enormno raste i potražnja za ogrevnim drvetom

Srbijašume tvrde da im je nejasno zbog čega su stovarišta peleta prazna

SrbijaU fokusuVesti

11.8.2022 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Srbijašume tvrde da im je nejasno zbog čega su stovarišta peleta prazna Srbijašume tvrde da im je nejasno zbog čega su stovarišta peleta prazna
Direktor Srbijašuma Igor Braunović rekao je za RTS da su isporuke sirovine peletarima nastavljene i da je to javno preduzeće u četvrtak, 11. avgusta... Srbijašume tvrde da im je nejasno zbog čega su stovarišta peleta prazna

Direktor Srbijašuma Igor Braunović rekao je za RTS da su isporuke sirovine peletarima nastavljene i da je to javno preduzeće u četvrtak, 11. avgusta isporučilo proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, zbog čega mu nije jasno zašto su stovarišta prazna, prenela je agencija Beta.

On je rekao da potražnja za ogrevnim drvetom enormno raste i da je najveća u Beogradu. Od 5. avgusta na snazi je ograničenje cene peleta na 38.000 dinara za tonu. Zabranjen je i izvoz peleta i ogrevnog drveta kako bi se stabilizovalo tržište.

Kod Srbijašuma kubik drva bio je mnogo jeftniji nego na tržištu, pa im je Vlada Srbije odobrila povećanje cene za 15 odsto.

Na stovarištima sve što stigne već je ugovoreno, odmah se isporučuje domaćinstvima i prave se nove liste čekanja – i za drva i za pelet. Snabdevači i proizvođači peleta kažu da normalizacija tržišta sada zavisi od Srbijašuma.

Braunović je rekao da mere vlade, pre svega, imaju za cilj da ograniče „neosnovano divljanje cena peleta“.

„Što se isporuka Srbijašuma tiče prema peletarima, ona je nastavljena u još većem obimu i biće nastavljena. Srbijašume su na današnji dan ove godine isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, što znači da smo obezbedili proizvođačima između 40 i 50 procenata sirovine, da bi zadovoljili potrebe domaćinstava u Srbiji“, istakao je Braunović, prenela je agencija Beta.

Naveo je da je povećan broj proizvođača peleta, zbog čega su morali ravnomerno da isporučuju sirovinu, pa su proizvođači sa većim kapacitetom trpeli.

Na stovarištima gotovo da nema peleta, proizvođači navode da čekaju od Srbijašuma sirovinu, ali Braunović naglašava da mu nije jasno zašto su stovarišta prazna ako su Srbijašume, kako tvrdi, obezbedile skoro polovinu sirovine za pelet za godišnje potrebe građana Srbije.

„Mislim da će ove mere dovesti do toga da se to vrlo brzo reši“, istakao je Braunović.

On je rekao da Srbijašume imaju veliki problem da obezbede radnike, pogotovo one koji rade teške poslove u šumarstvu – seču i izvlačenje. Iz Ministarstva energetike najavljeno je da će u seči pomoći i vojska, prenela je agencija Beta.

Kubik drva kod Srbijašuma sada košta 4.000 dinara, a sa odobrenim poskupljenjem koštaće oko 5.300 dinara. I građani se mogu javiti gazdinstvima i direktno kupiti drva, međutim Srbijašume su 25. jula privremeno obustavile prodaju.

Braunović je istakao da su organizovali kol-centar zbog ogromne potražnje, ali da se javljaju i oni koji nikada nisu kupovali drva od Srbijašuma. Naglasio je da ne žele da budu neozbiljni i prime porudžbine koje ne mogu da realizuju, prenela je agencija Beta.

„Obustavili smo prijave za ogrevno drvo i čekamo da isporučimo stanovništvu porudžbine koje smo primili. Ove godine smo, na današnji dan, isporučili 100.000 kubnih metara građanima, u odnosu na 70.000 kubnih metara prošle godine“, naveo je Braunović.

  • zoran

    11.8.2022 #1 Author

    prosta stvar,samo im proverite magacine i skladista i utvrdicete da su puna,cekaju da se odmrzne cena,da zarade jos mnogo novca a gradjani treba da pate i da placaju.
    sada treba da stupi na snagu drzava,ako je jos ima,znaci oduzimanje sve sakrivene robe kazne od 4-5 miliona dinara i vlasnicima kricicne prijave i kazne zatvorom

    Odgovori

  • Emilija

    11.8.2022 #2 Author

    Uvek ndke malverzacije kod nas

    Odgovori

  • TATJANA

    11.8.2022 #4 Author

    Nadam se da ce strogom kontrolom biti utvrdjeno o cemu se radi

    Odgovori

  • NATI29

    12.8.2022 #5 Author

    Cekaju ponovno poslupljenje

    Odgovori

  • LUKA

    13.8.2022 #6 Author

    Nista novo

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.11.2022 #7 Author

    A, peleta nema i neće ga ni biti, kao ni uglja, kao ni drva, a izgleda i struje.
    Hvala narodu koji je ponovo glasao (Ili nisu ni izašli na glasanje jer se njih to ne tiče.) za Vučića !
    Uživajte u toplim danima koji dolaze jer će ova zima biti poprilično neugodna…

    Odgovori

  • Jovana24

    2.11.2022 #8 Author

    Nista im nije jasno, jadni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...