država radi na obezbeđivanju dovoljne količine energenata

Mihajlović: Cena peleta ograničena na 320 evra po toni, inspekcija će kontrolisati prodaju

SrbijaU fokusuVesti

10.8.2022 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Mihajlović: Cena peleta ograničena na 320 evra po toni, inspekcija će kontrolisati prodaju Mihajlović: Cena peleta ograničena na 320 evra po toni, inspekcija će kontrolisati prodaju
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je cena peleta ograničena i da će inspekcije u narednom periodu kontrolisati učesnike na tržištu... Mihajlović: Cena peleta ograničena na 320 evra po toni, inspekcija će kontrolisati prodaju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je cena peleta ograničena i da će inspekcije u narednom periodu kontrolisati učesnike na tržištu kako bi se osiguralo poštovanje mera koje je usvojila Vlada Srbije.

Ona je novinarima na Kopaoniku kazala da je cena peleta ograničena na 320 evra po toni, na osnovu uredbe koju je vlada donela i da sada predstoje aktivnosti da se pomogne Srbijašumama da na tržištu ima dovoljno sirovog drveta.

„Dodatno, inspekcija će kontrolisati i peletare i skladišta, jer ne možemo da dozvolimo da nekoliko stotina hiljada domaćinstava pređe da se greje na struju zbog problema sa drugim energentima“, rekla je Mihajlović prilikom obilaska radova na izgradnji razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Novi Pazar – Tuti, prenela je agencija Beta.

Dodala je da je država uradila sve da obezbedi da ima dovoljno struje i gasa ove zime i da se na tome radi već godinu dana unazad.

„Naravno, mogu se dogoditi i neočekivane situacije, da postoje problemi sa uvozom, ali za to smo pripremili krizne planove. Кriza će trajati i pored svega što preduzima država, važno je da svi zajedno povedemo računa i o potrošnji“, navela je Mihajlović.

Kada je reč o izgradnji razvodnog gasovoda Aleksandrovac – Novi Pazar – Tutin, ona je rekla da očekuje da izgradnja bude završena u martu iduće godine i najavila da će Ministarstvo nastaviti da prati kako teku radovi.

„Očekujemo da ovaj gasovod vredan 52 miliona evra bude završen kako je i planirano, u martu iduće godine, ali je važno da se ne kasni i na drugim projektima na kojima radi Srbijagas, u Vranju, Paraćinu, Loznici, Valjevu, a koji su vredni oko 250 miliona evra“, rekla je Mihajlović nakon obilaska radova na Kopaoniku, navodi se u saopštenju njenog kabineta koje prenosi agencija Beta.

Ona je dodala da će gradnja tog gasovoda, pored toga što je važna za energetsku bezbednost, doprineti i očuvanju životne sredine, jer će omogućiti da se na Kopaoniku oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a da će u budućnosti moći da bude korišćen i za transport vodonika.

„Inspekcija je često obilazila ovaj projekat, kao što radimo i na projektu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će takođe biti završena iduće godine“, istakla je Mihajlović.

Izvršni direktor Srbijagasa Milan Zdravković rekao je da je gasovod dug 116 kilometara i da će njegova izgradnja omogućiti prelazak oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi prirodni gas.

  • TATJANA

    10.8.2022 #1 Author

    Kad bi i oni koji koriste pelet presli na struju, bilo bi kolapsa

    Odgovori

  • IVAN

    10.8.2022 #2 Author

    Sammo do kada ce trajati ogranicenje peleta?

    Odgovori

  • SRDJAN

    10.8.2022 #3 Author

    Pelet je bas poskupeo u odnosu na proslu godinu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.8.2022 #4 Author

    I to je prevelika cena,do pre par meseci je bio 180 e

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.8.2022 #5 Author

    U prodaji je skoro 600 eu.

    Odgovori

  • BOJANA

    11.8.2022 #7 Author

    Prevelika je i to cena.

    Odgovori

  • goca87

    11.8.2022 #8 Author

    Da nisu ograničili bila bi duplo veća

    Odgovori

  • N. N.

    11.8.2022 #9 Author

    Bas velika cena.

    Odgovori

  • LUKA

    14.8.2022 #10 Author

    Previsoka cena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...