Oko 15 odsto proizvodnje mora biti namenjeno domaćem tržištu

Ograničena cena peleta u Crnoj Gori

RegionU fokusuVesti

3.8.2022 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ograničena cena peleta u Crnoj Gori Ograničena cena peleta u Crnoj Gori
Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, i u saradnji sa resorom poljoprivrede, usvojila odluku o ograničavanju prodajne cene peleta... Ograničena cena peleta u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, i u saradnji sa resorom poljoprivrede, usvojila odluku o ograničavanju prodajne cene peleta na maksimalno 269 evra po toni kod proizvođača, i 320 evra u trgovini na malo.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da tom dopunom Odluke o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi Crna Gora postaje najkonkurentnija zemlja u regionu po pitanju cene peleta, prenosi agencija Mina.

„Svuda oko nas ta cena varira od 450 do 480 evra ili preko. Da ne pričam o zemljama Evropske unije (EU) gde to ide do 500 i 600 evra po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta sa kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi sa takvim cenama. Oni su se obavezali da će obezbediti određene količine”, kazao je Đurović.

On je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, naveo da su oni precizirali da 15 odsto proizvodnje mora biti namenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu da izvezu, jer oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim tim imaju pojačan izvozni kapacitet.

“Kolega Vladimir Joković i ja pratimo situaciju i ukoliko bi došlo do bilo kakvog pomeranja ili do nestašica bili bismo spremni i da zabranimo izvoz, ali za sada nemamo te informacije“, rekao je Đurović, prenosi agencija Mina.

U Crnoj Gori se godišnje, prema podacima Monstata, proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

„Stanje na tržištu peleta i značajan porast cena ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu uslovili su potrebu za donošenjem ove privremene mere od vlade kako bi se zaštitio životni standard građana, posebno u vreme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grejanja“, zaključuje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...