značajan rast naplate akcize na duvanske proizvode

Naplata poreskih prihoda u Crnoj Gori bolja nego prošle godine

NovacPoslovanjeRegionU fokusuVesti

3.8.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naplata poreskih prihoda u Crnoj Gori bolja nego prošle godine Naplata poreskih prihoda u Crnoj Gori bolja nego prošle godine
U Crnoj Gori je u julu ove godine ostvarena bruto naplata prihoda od 175,93 miliona evra, saopštili su iz Uprave prihoda i carina (UPC),... Naplata poreskih prihoda u Crnoj Gori bolja nego prošle godine

U Crnoj Gori je u julu ove godine ostvarena bruto naplata prihoda od 175,93 miliona evra, saopštili su iz Uprave prihoda i carina (UPC), dodajući da je zabeležen značajan rast naplate akcize na duvanske proizvode u odnosu na isti period prošle godine, prenosi RTCG.

Iz UPC su kazali da kontinuirano unapređujuju i implementiraju mere koje se odnose na jedinstvenu primenu poreskih i carinskih propisa, u cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda.

Oni su kazali da je u julu nastavljen dobar trend naplate prihoda, dodajući da je to, između ostalog, rezultat posvećenog rada svih službi UPC, blagovremenog sprovođenja mera naplate, inspekcijskog nadzora, kao i kontinuirane edukacije poreskih obveznika u cilju poštovanja poreskih propisa.

“U julu ove godine ostvarena je bruto naplata prihoda od 175,93 miliona evra što je za devet miliona više ili 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, rekli su iz UPC.

Oni su naveli da, prema strukturi naplaćenih prihoda, dominira naplata poreza na dodatu vrednost, koja je ostvarena u iznosu od 89,19 miliona evra, što je za 15 miliona evraili 21,1 odsto više nego u julu prošle godine, piše RTCG.

Kako je saopšteno, bruto prihodi od akciza u julu iznosili su 23,47 miliona evra, što je za 13 odsto manje u odnosu na jul prošle godine.

“Imajući u vidu odluku o smanjenju akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 50 odsto, naplata akciza na mineralna ulja i njihove derivate iznosila je 9,37 miliona evra i niža je za 43 odsto u odnosu na jul prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u julu ove godine zabeležen značajan rast kod naplate akcize na duvanske proizvode, kada je naplaćeno 9,98 miliona evra što je u odnosu isti period prošle godine više za 47 odsto.

Iz UPC su rekli da naplata doprinosa za taj period iznosi 37.83 miliona evra što je za jedan odsto više od naplate u prošloj godini, uprkos izmeni poreskih propisa koji su na snazi od početka godine.

“Naplata na promet nepokretnosti iznosila je 1,86 miliona evra, što je za 36 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, naveli su iz UPC.

Oni su kazali da su, od 28. maja do 31. jula, poreski inspektori u primorskim opštinama izvršili 2.611 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 313 poreskih obveznika. Po tom osnovu izdato je 424 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 1,36 miliona evra.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 993.269 evra, a naplata po osnovu novčanih kazni iznosi 746.826 evra (naplaćeno oko 75,19 odsto) i odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za jednu trećinu shodno Zakonu o prekršajima)”, ističe se u saopštenju koje prenosi RTCG.

Oni su naveli da je, u postupku inspekcijskog nadzora, od kažnjenih poreskih obveznika naplaćen poreski dug od 95,7 hiljada evra.

Kako su saopštili, zabrana obavljanja delatnosti je izrečena kod 56 poreskih obveznika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.