rok za prodaju ili poništenje je 26. septembar

Bez ponude na javnom pozivu za prodaju 10 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore

BiznisRegionU fokusuVesti

2.8.2022 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bez ponude na javnom pozivu za prodaju 10 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore Bez ponude na javnom pozivu za prodaju 10 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore
Na javnom pozivu za prodaju 10 odsto sopstvenih akcija Elektroprivrede (EPCG) nije stigla ni jedna ponuda, a jedini ozbiljni investitor koji se javio i... Bez ponude na javnom pozivu za prodaju 10 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore

Na javnom pozivu za prodaju 10 odsto sopstvenih akcija Elektroprivrede (EPCG) nije stigla ni jedna ponuda, a jedini ozbiljni investitor koji se javio i sa kojim je razgovarano bila je kompanija Shanghai Electric Power, većinski vlasnik vetroparka Možura.

Ta kompanija se pominje u istoimenoj korupcionaškoj aferi na Malti koju istražuje i crnogorsko tužilaštvo, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

EPCG je ove akcije stekla 26. septembra 2019. godine kada je novcem kompanije od 52,8 miliona evra isplaćen deo akcija koje je do tada imala italijanska kompanija A2A. Za ovaj novac EPCG je tada dobila vlasništvo nad 11,8 miliona svojih akcija.

Prema Zakonu o privrednim društvima, kompanija sopstvene akcije može posedovati najduže tri godine i pre isteka tog roka ih mora prodati ili poništiti, a rok ističe 26. septembra ove godine.

Akcije su nuđene na javnom pozivu za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji, po ceni od 8,63 evra po jednoj akciji. Ta cena je utvrđena elaboratom o proceni vrednosti, a celi paket akcija od deset odsto bi time koštao 102 miliona evra.

Vlasništvo nad deset odsto akcija, značilo bi i mesto u odboru direktora državne kompanije. Kako nije predata ni jedna ponuda, uprava kompanije i Vlada Crne Gore narednih dana treba da odluče da li će do isteka roka organizovati novu prodaju sa eventualno nižom cenom i jednostavnijim uslovima, ili će ove akcije biti poništene po nominalnoj vrednosti, što bi uticalo na smanjenje osnovnog kapitala EPCG za 77 miliona evra.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
384.564.233,00 (2021)
Broj zaposlenih:
3.650 (2021)

Prema uslovima javnog poziva, pravo učešća imale su energetske kompanije instalisanih kapaciteta od najmanje hiljadu megavata (MW) ili sa osnovnim kapitalom od minimum 500 miliona evra, kao i investicioni fondovi koji se kotiraju na organizovanom tržištu kapitala, imaju pozitivan finansijski rezultat u poslednje tri godine, kapital od najmanje milijardu evra i ulaganje u energetski sektor od minimum 100 miliona u poslednjih pet godina.

Javni poziv je objavljen 17. jula, a prema informacijama Vijesti već 19. jula je u kabinetu ministra kapitalnih investicija održan sastanak sa predstavnicima Shanghai Electric Power kao zainteresovanim investitorom.

Vladu je u ovom razgovoru predstavljao državni sekretar u MKI Admir Šahmanović, koji je i član komisije za prodaju akcija, a kinesko-maltešku kompaniju Žu Jao (Zhou Yao). Jao je ispred firme Možura Wind Park, koja upravlja vetroparkom, prošle godine, prema zvaničnim saopštenjima, primao delegacije koje su posećivale ovaj objekat i učestvovale u ozelenjavanju prostora, prenosi agencija Mina.

Možura Wind Park je osnovan 2008. godine pod tadašnjim nazivom Fersa Montenegro, kada je vetrogeneratore nameravala da gradi španska kompanija Fersa. Posao je kasnije od Ferse i Čelebića preuzela Enemalta, unutar koje je više puta bilo promena vlasnika.

U 2015. godini vlasnik Možure bila je ofšor firma Cifidex sa Sejšelskih ostrva. Malteški istražni organi sumnjaju da je Cifidex akcije koje je kupio od Španaca kasnije prodao državnoj kompaniji Enemalta po višestruko većim cenama, kao i da je dio tog novca korišćen za korupciju visokih zvaničnika na Malti. Te poslove je prethodno istraživala novinarka Dafna Karuana Galicija (Daphen Caruana Galizia), koja je ubijena.

U ovoj aferi uhapšeno je nekoliko biznismena i službenika, a slučaj istražuje i Europol. Istrazi se naknadno pridružilo i crnogorsko tužilaštvo, prenosi agencija Mina.

Shanghai Electric Power je nakon ovih afera otkupio 90 odsto akcija Možura Wind parka. Crnogorska Skupština je prošle sedmice usvojila odluku o formiranju Anketnog odbora za istraživanje ove afere.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...