Kupoprodajni proces se završava u danu ili u nekoliko meseci

Cena razrađenog biznisa od jednog do 250.000 evra

Vesti

1.2.2022 15:04 Autor: Julijana Vincan 0

Cena razrađenog biznisa od jednog do 250.000 evra Cena razrađenog biznisa od jednog do 250.000 evra
Kupovina i prodaja razrađenog biznisa trebalo bi da bude proces iz kojeg obe strane izlaze zadovoljne i profitiraju, kako prodavac, tako i kupac. Mnogi... Cena razrađenog biznisa od jednog do 250.000 evra

Kupovina i prodaja razrađenog biznisa trebalo bi da bude proces iz kojeg obe strane izlaze zadovoljne i profitiraju, kako prodavac, tako i kupac. Mnogi u određeni projekat, osim sredstava, ulažu i svoje vreme i trud, stoga sama prodaja jednog takvog poslovanja može biti odličan način da se povrati uloženo, i pritom izvuče maksimalan profit.

Ipak, u nekim oblastima je ovaj trend zastupljeniji nego u drugim sektorima, a cena biznisa kreće se od jednog do 250.000 evra.

Na internetu se moći naći pregršt oglasa za ustupanje razrađenog biznisa, sa informacijama o cenama, tipu delatnosti, kao i lokaciji na kojoj se eventualno ponuđeni objekat nalazi. Pojačanu ponudu na tržištu ovakvih biznisa svakako je podstakla korona kriza, mada je dosta i onih koji su pre pandemije bili nezadovoljni i odustajali od svojih poslova.

Prodaju se čak i firme koje, pravno-knjigovodstveno gledano, nemaju biznis, jer je nekome potrebno da d.o.o. postoji više godina, usled traženja kredita od banaka, investicija i tome slično, što može da košta od jednog do nekoliko hiljada evra.

Biznisi od 3.000 do 5000 evra

Prelistavanjem ovakvih oglasa uočava se da u ponudi ima pregršt kozmetičkih i frizerskih salona, solarijuma, malih trgovinskih radnji i tome slično. Takođe je uočljiv i trend otvaranja auto-perionica.

Pokretanje takvih biznisa nije koštalo mnogo, pa se i prodaju uglavnom zato što neko želi da izađe iz posla. Cene takvih firmi kreću se između 3.000 i 5.000 evra.

„U ovim situacijama, najčešće se sve svodi na odnos dve osobe. Jedna je pokretač, vodi i razvija posao, pa drugom fizičkom licu prodaje svoj biznis. To se čini najviše zbog male vrednosti posla i ‘preduzetničkog’ modela rada, gde nema mnogo zaposlenih, nema komplikovane hijerarhije i organizacije posla“, objašnjava za Biznis.rs poslovni savetnik Vladimir Veličković.

Biznisi od od 20.000 do 40.000 evra

Sledeći su cenovno razrađeni poslovi, na boljim lokacijama, sa izgrađenim brendom. Tu spadaju objekti brze hrane, restorani, kafeterije, fitness centri i slično. Cena takvih poslovanja kreće se od 20.000 do 40.000 evra. U istom cenovnom rangu može da se pazari i isključivo online biznis, kao što je razrađena internet platforma ili online prodavnica.

Biznisi od od 50.000 do 70.000 evra

Čak i razrađeni butik može da košta oko 50.000 evra, a specijalizovana proizvodnja sa mašinama i opremom ili hladnjača između 70.000 i 80.000 evra.

Ako je reč o uspešnim poslovima koji traju više decenija i vlasnici žele da se penzionišu, nema ko da ih nasledi ili prosto žele da izađu iz posla, cene se kreću između 100.000 i 250.000 evra.

U poslednje vreme sve češća solucija je i da se ne prodaje biznis, već da se traži investitor, uz partnerstvo u poslovanju.

Dobar biznis košta od tri do pet puta više u odnosu na imovinu i trenutni promet

Prilikom kupovine razvijenog poslovanja uzimaju se u obzir: biznis model, segmentacija kupaca, zastupljenost, potencijal rasta, menadžment, paleta proizvoda i usluga, lokalna ili globalna tržišta, organizacija rada, monetizacija i tok novca, krediti i zaduženja, kapital firme.

U velikim poslovima angažuje se i nezavisna konsultantska, revizorska kuća koja ulazi u procenu i vrednovanje, pa i posreduje u kupoprodaji. Proces kupoprodaje može da traje jedan dan, ili čak i nekoliko meseci, u zavisnosti od veličine, kompleksnosti i razvijenosti određenog biznisa.

Da podsetimo, u domenu velikih korporativnih transfera i u Srbiji je bilo uspešnih prodaja. Tako je srpska softverska kompanija Nordeus prodata američkoj firmi Take-Two Interactive Software za 378 miliona dolara. Acibadem Health Group, lanac bolnica iz Turske, postao je većinski vlasnik privatne zdravstvene ustanove Bel Medic.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.