"Crno zlato" na nizbrdici zbog širenja delta soja Covid-19

Cena sirove nafte ispod 70 dolara

SvetVesti

20.7.2021 13:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena sirove nafte ispod 70 dolara Cena sirove nafte ispod 70 dolara
Vrednosti fjučersa sirove nafte posle naglog pada u ponedeljak spustile su se ispod 70 dolara za barel, zabeleživši najveći dnevni procentualni gubitak od septembra... Cena sirove nafte ispod 70 dolara

Vrednosti fjučersa sirove nafte posle naglog pada u ponedeljak spustile su se ispod 70 dolara za barel, zabeleživši najveći dnevni procentualni gubitak od septembra prošle godine. Zabrinutost zbog širenja delta varijante korona virusa nastavlja da obara izglede za rast potražnje, nakon što je OPEC+ postigao dogovor o postepenom povećanju dnevne proizvodnje nafte od avgusta.

Širenje delta varijante Covid-19 ne samo da ometa sposobnost OPEC+ da poveća proizvodnju bez obaranja cena, već ima i mnogo šire implikacije na makro trgovinu, koja ne podržava relativno visok nivo cena nafte, prenosi MarketWatch, pozivajući se na ocene analitičara naftnog tržišta.

Jačanje vrednosti američkog dolara, slabljenje kineskog i globalnog ekonomskog rasta, porast proizvodnje u zemljama OPEC+ su faktori koji obaraju cene sirove nafte. Analitičari navode da se globalne rafinerije ne mogu vratiti na normalne nivoe, sve dok zemlje u razvoju ne pojačaju stopu vakcinacije i dok se međunarodna putovanja ne budu vratila na pretpandemijsku normalu.

Youtube screenshot

To neće biti uskoro kada je reč o severnoj zemljinoj hemisferi, jer se približava sezonski virusni period, jesen-zima. Analitičari predviđaju da bi sirova nafta mogla kratkoročno poskupeti nakon naglog pada, a to se upravo dogodilo u utorak pre podne (CET).

Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate), odnosno vrednost njenih avgustovskih ugovora, pala je za 5,39 dolara, odnosno za 7,5 odsto do 66,42 dolara za barel. Cena nafte WTI porasla je u utorak do podne za 0,6 procenata do vrednosti 66,84 dolara za barel. WTI je zabeležila najveći procentualni pad od 8. septembra 2020. godine.

Foto: Youtube screenshot

Severnomorska nafta Brent izgubila je 6,8 odsto vrednosti, a njena cena je pala za 4,97 dolara na 68,62 dolara po barelu. Cena Brent nafte porasla je u utorak pre podne za 0,26 procenata na 68,85 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Zemlje OPEC+ najavile su u nedelju dogovor o povećanju proizvodnje nafte za po 400.000 barela dnevno svakog meseca počev od avgusta, što će akumulirati dodatnih dva miliona barela dnevno do kraja godine. Ovo bi moglo uticati na cene nafte iduće godine, jer nije jasno da li će tržištu biti potrebna ova dodatna količina nafte, ocenjuju analitičari.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...