Skupštinski odbor podržao izmene Zakona o akcizama

Cene alkoholnih pića u skladu sa standardima Evropske unije

SrbijaVesti

24.5.2021 15:20 Autor: Gordana Bulatović 3

Cene alkoholnih pića u skladu sa standardima Evropske unije Cene alkoholnih pića u skladu sa standardima Evropske unije
Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, danas je prihvatio u načelu Predlog Zakona o izmena Zakona o akcizama i... Cene alkoholnih pića u skladu sa standardima Evropske unije

Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, danas je prihvatio u načelu Predlog Zakona o izmena Zakona o akcizama i izveštaje o radu nekoliko republičkih komisija i kancelarija.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Slavica Savičić, navela je da su razlozi za izmenu Zakona o akcizama dalje postepeno usaglašavanje u domenu politike akciza na jaka alkoholna pića sa standardima Evropske unije i stvaranje uslova za otvaranje pregovora o pregovaračkom poglavlju 16.

Prema njenim rečima, zakonska izmena se sastoji u tome da se menja način obračuna akcize na jaka alkolona pića i to tako što se predlaže jedna akcizna kategorija za sva jaka alkoholna pića, umesto dosadašnjeg rešenja koje je predviđalo tri kategorije.

Iznos akcize na pivo i niskoalkoholna pića i kao i način obračuna akcize na ove proizvode ostaje isti.

„Prema direktivama EU, akciza na jaka alkoholna pića utvrđuje se po hektolitru čistog alkohola na 20 stepeni C i izračunava se na osnovu broja koji označava zapreminu alkohola“, rekla je Savičić.

Navela je da se prema trenutno važećem zakonskom rešenju akciza na jaka alkoholna pića obračunava u zavisnosti od vrste pića, koja su podeljena u tri akcizne kategorije i to na rakiju od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije sa dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda i akciza na njih je 136,62 dinara po litru.

Na rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina akciza je 348,17 dinara po litru, a na ostala jaka alholona pića 223,67 dinara po litru.

„Ovim predlogom akciza na sva jaka alkoholna pića bi se plaćala u iznosu od 46.250 dinara na osnovicu koju čini jedan hektolitar čistog alkohola meren na temperaturi od 20 stepeni, a obračunava se tako što se osnovica množi brojem koji označava zapreminu alkohola izraženog u hektolitrima u gotovom proizvodu“, navela je državna sekretarka Ministarstva finansija.

Objasnila je da se predloženim rešenjem u potpunosti gubi razlika u fiskalnom opterećenju akciza plus iznosa PDV između različitih vrsta jakih alkoholnih pića, pod uslovom da sadrže isti procenat alkohola.

Navela je da se prilikom opredeljivanja predloženog zakonskog rešenje pošlo od toga da izmene imaju što manje uticaja na visinu javnih prihoda po osnovu akciza, pa bi tako preračunato opterećenje jednog litra pića koje sadrži 40 odsto alkohola bilo 185 dinara, što je približno prosečenom iznosu akcize koji se sada naplaćuje po litru.

 • Tina

  24.5.2021 #1 Author

  Mi nismo u Evropskoj uniji

  Odgovori

  • Danijela

   24.5.2021 #2 Author

   Bas tako. Niti imamo plate kao radnici iz EU.

   Odgovori

 • LJUBIŠA

  19.1.2022 #3 Author

  Mi nismo u EU i ne dirajte nam alkohol!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...