Potrošnja nafte konačno premašila ponudu

Cene „crnog zlata“ najviše od januara 2020.

SvetVesti

22.2.2021 20:05 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene „crnog zlata“ najviše od januara 2020. Cene „crnog zlata“ najviše od januara 2020.
Cene nafte dostigle su u ponedeljak novi maksimum u poslednjih više od godinu dana, nakon što su porasle za oko tri odsto. Vrednost severnomorske... Cene „crnog zlata“ najviše od januara 2020.

Cene nafte dostigle su u ponedeljak novi maksimum u poslednjih više od godinu dana, nakon što su porasle za oko tri odsto. Vrednost severnomorske sirove nafte Brent prvi put od januara prošle godine premašila je 63,50 dolara za barel, dok se američkom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo po ceni višoj od 61 dolara za barel, takođe prvi put od januara 2020.

Nafta je poskupela nakon prognoze investicione banke Goldman Sachs Group Inc. da će cena Brent nafte porasti na 70 dolara za barel tokom narednih meseci. Oporavak potražnje koji američki mediji ocenjuju kao „spektakularan“podstakao je rast cena, jer potrošnja konačno premašuje ponudu zemalja OPEC+, prenosi World Oil, pozivajući se na Bloomberg.

Količine usladištene sirove nafte pale su prošle nedelje na najniži nivo za poslednjih 11 meseci, što je pouzdan znak smanjenja globalnih zaliha. Istovremeno, Saudijska Arabija i Rusija dočekuju sastanak OPEC+ naredne nedelje sa različitim očekivanjima u pogledu povećanja proizvodnje. Moskva želi povećanje, a Rijad predlaže nastavak važećih ograničenja proizvodnje.  

Analitičari ocenjuju da naredna odluka OPEC+ predstavlja glavni rizični događaj, ali očekuju da će cene nastaviti rast. Cene nafte ojačale su ove godine za više od 20 odsto, nakon što je Saudijska Arabija dobrovoljno smanjila sopstvenu dnevnu proizvodnju za milion barela i nakon što je vakcinacija dostigla masovnije razmere u mnogim zemljama.    

Goldman Sachs predviđa da će cena nafte Brent u drugom kvartalu tekuće godine dostići 70 dolara za barel, a da će se zatim u narednom tromesečju popeti na 75 dolara za barel. Prema toj prognozi potrošnja nafte vratiće se na nivo pre pandemije do kraja jula.  

  • Stefan

    23.2.2021 #1 Author

    Poskupelo

    Odgovori

  • Pero

    23.2.2021 #2 Author

    Proslo zlatno doba karantina, kad su cene znacajno pale

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...