Poskupeli evrosuper 98 i evrodizel u Crnoj Gori

Cene goriva rastu širom regiona

RegionVesti

8.6.2021 08:56 Autor: Julijana Vincan 3

Cene goriva rastu širom regiona Cene goriva rastu širom regiona
Cene evrosupera 98, evrodizela i lož ulja u Crnoj Gori porasle su u ponoć za više od jednog centa, dok se cene evrosupera 95... Cene goriva rastu širom regiona

Cene evrosupera 98, evrodizela i lož ulja u Crnoj Gori porasle su u ponoć za više od jednog centa, dok se cene evrosupera 95 neće menjati. U Ministarstvu kapitalnih investicija saopšteno je da sada evrosuper 98 košta 1,35 evra, a lož ulje 1,14 evra.

Poslednje promene cene goriva bile su 25. maja kada je evrosuper 98 pojeftinio jedan cent, dok je lož ulje poskupelo za isti iznos. Evrodizel će u narednih 15 dana poskupeti na 1,16 evra, a cena evrosupera 95 ostaće nepromenjena – 1,31 evra, prenose Vijesti. Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 21. juna, a eventualno nove cene važiće od 22. juna.

Rastu cene goriva i u Srbiji

Cena „crnog zlata“ nastavlja da raste, pa je barel nafte tipa brent, koji je jedan od repera za stanje globalnog tržišta, premašio 71 dolar. Ovo je delom posledica očekivanja od novog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika (OPEK+), a naftaši veruju da će cena nastaviti da raste i zato što je potražnja za naftom sve veća.

Tome doprinosi početak letnje sezone i godišnjih odmora, a optimizam raste i zbog oporavka globalne privrede i zato što se sve više zemalja otvara jer je epidemiološka situacija sa korona virusom bolja iz dana u dan. Od početka marta do početka juna, cena goriva u Srbiji povećana je za pet do devet dinara po litru, u zavisnosti od vrste i kvaliteta derivata koji vozači sipaju u svoje rezervoare. To praktično znači da je za pun rezervoar sada potrebno izdvojiti i do 450 dinara više nego pre tri meseca, što nije mali udar na džep.

Razlika u ceni u odnosu na pre tri meseca još je veća za one koji koriste kvalitetniji (aditivirani) benzin, pošto se njegova cena na pojedinim pumpama danas kreće i iznad 170 dinara. Prosečna cena benzina evropremium BMB 95 je oko 154 dinara, dok se litar dizela danas toči za 158 dinara. Cena tečnog naftnog gasa (TNG) kreće se oko 83 dinara za litar.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

Podsetimo, sredinom aprila litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kretao se oko 150 dinara, dok je početkom marta koštao 145 dinara. Litar evrodizela pre mesec i po dana koštao je 157 dinara, što je takođe bilo oko pet dinara više nego mesec dana ranije. Kod aditiviranih goriva ta razlika bila je i nešto veća, do sedam dinara.

U međuvremenu došlo je i do uvećanja akciza za 0,7 do 0,9 dinara po litru, a pošto to znači veći izdatak i za PDV, cena goriva već tada je porasla za oko jedan dinar po litru. Početkom godine litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kretao se od 135 do 136 dinara, dok je litar evrodizela koštao 144 dinara.

Kretanje cene goriva (po litru):

  • Januar – bezolovni 135 dinara, dizel 144 dinara
  • Mart – 145 dinara, 152 dinara
  • April – 150 dinara, 157 dinara
  • Jun – 154 dinara, 158 dinara

Oporavak privrede povećava tražnju

Slična situacija sa cenama benzina je u celom regionu, gde gorivo poskupljuje skoro svakodnevno, ali i u svetu, pa poznavaoci prilika tvrde da u narednom periodu ne možemo očekivati pojeftinjenje goriva poput onog koje je zabeleženo tokom prošle godine.

Razlog je to što su procene da će do kraja 2021. godine doći do ozbiljnog porasta u potrošnji sirove nafte. Naime, nakon stagniranja privrede zbog pandemije, ona počinje da se oporavlja, posebno u Kini i Americi, što nagoveštava i veću potražnju za „crnim zlatom“, a to bi moglo da znači i trend daljeg rasta cena sirove nafte i naftnih derivata.

Mićović: „Povećanje mobilnosti utiče na cenu“

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije izjavio je za RTS da je posledica promene cene nafte u stvari posledica očekivanja, a jedno takvo očekivanje imali smo početkom marta, kada je cena nafte došla do 69 dolara po barelu, pa svako ko je tada kupio naftu izgubio je, jer se cena tek posle tri meseca vratila na 70 dolara.

On je podsetio da je sirova nafta sa 40 dolara po barelu došla do 70 u poslednjih šest meseci, što znači da je skočila za skoro 50 odsto, dok je gorivo poskupelo oko 10 procenata.

„To pokazuje uticaj cene sirove nafte na cenu goriva, tako da je veći deo te promene već ugrađen u cenu. Teško je reći da li će malo povećanje poslednje nedelje uticati na cenu, nema pravila“, naveo je Mićović.

On je napomenuo da su se poslovna putovanja, kargo putovanja vratila gotovo u potpunosti, a turistička putovanja ne baš, ali kaže da je očigledno da povećanje mobilnosti dovodi do očekivanja kod proizvođača i to može da utiče na cenu.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...