SSSH očekuje hitnu reakciju vlade

Cene goriva u Hrvatskoj nastavljaju da rastu

RegionVesti

13.10.2021 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene goriva u Hrvatskoj nastavljaju da rastu Cene goriva u Hrvatskoj nastavljaju da rastu
Gorivo u Hrvatskoj je od ponoći opet poskupelo, pa su sadašnje cene najveće u istoriji. Litar najprodavanijeg eurosuper benzina sada je 11,30 kuna (1,503... Cene goriva u Hrvatskoj nastavljaju da rastu

Gorivo u Hrvatskoj je od ponoći opet poskupelo, pa su sadašnje cene najveće u istoriji. Litar najprodavanijeg eurosuper benzina sada je 11,30 kuna (1,503 evra). Dizel je poskupeo još više, pa sada treba izdvojiti 11,34 kune (1,508 evra), a i cena gasa se promenila i sada iznosi 5,79 kuna (0,77 evra), prenosi sajt SEEbiz.eu.

Razlog za poskupljenje je ubrzani rast svetskih ekonomija do koga je došlo nakon pauze uzrokovane korona virusom. Tako su cene nafte skočile do nivoa na kojima su bule 2014. godine, objašnjava predsednik Udruženja naftnih inženjera i geologa Hrvatske Želimir Šikonja.

Trenutne cene derivata posledica su rasta cena barela sirove dante na svetskom tržištu, kao i povećanja potražnje do koga je dovela pandemija, a koje je premašilo očekivanja, saopštili su iz hrvatske kompanije za snabdevanje gasom INA.

Cene goriva formiraju se na sledeći način: ako je cena po litru benzina 11,4 kune (1,515 evra), oko 5,3 kune (0,70 evra) pripada trgovcu, odnosno odlazi na naftu, logistiku, rafinerijsku i trgovačku maržu, a 6,10 kuna (0,81 evro) čine državne takse i PDV. 

Uzimajući u obzir da su takse fiksne i iznose 3,86 kuna (0,51 evra), država bi ovde potencijalno mogla pomoći vozačima. 

Kako kaže stručnjak za energetiju Miro Skalicki, u slučaju da cene nastave da rastu, država će morati da razmišlja kako da olakša celu situaciju. 

S druge strane, sindikati napominju da već sada treba reagovati. Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladena Novosela, sindikalci očekuju da se hitno reaguje kako bi se zaustavio dalji rast cena.

Iz Vlade Hrvatske poručuju da će se uzdržati od ishitrenih reakcija. Kako kaže predsednik vlade Andrej Plenković, razvoj situacije sa cenom goriva se detaljno prati. 

On je rekao da se pažljivo posmatra i cena gasa, koja je prošle nedelje bila šest puta veća od prosečne za ovo doba godine. 

Cene gasa su značajno veće i za pravna lica, što dovodi i do povećanja cena njihovih proizvoda, a to bi se moglo odraziti i na potrošače, upozorava predsednik Hrvatskog stručnog udruženja za gas Dalibor Pudić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...