Silazni trend cena zaustavila su i očekivanja pojačane potražnje u Kini

Cene nafte blizu 83 dolara

Vesti

10.3.2023 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte blizu 83 dolara Cene nafte blizu 83 dolara
Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak blizu 83 dolara budući da su poremećaji u snabdevanju gorivom u Francuskoj zbog štrajka i pad zaliha... Cene nafte blizu 83 dolara

Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak blizu 83 dolara budući da su poremećaji u snabdevanju gorivom u Francuskoj zbog štrajka i pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neutralizovali bojazni da bi više kamatne stope mogle izazvati recesiju.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podne bila nepromenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u sredu i iznosila je 82,71 dolara.

Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu gde se barelom trgovalo po 76,72 dolara, prenosi Mina.

Tržišta je u ovoj sedmici zabrinula izjava predsednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) Džeroma Pauela (Jeromea Powella) u utorak u Kongresu da će kamatne stope verovatno pre rasti nego padati.

Njegove reči podržale su dolar koji je zakočio potražnju za naftom kupaca s drugim valutama.

U sredu Pauel je u Kongresu rekao da u Fedu još raspravljaju o tome koliko će i kojim tempom podizati kamatne stope, dodavši da će to zavisiti od podataka. Ublažena pozicija čelnika Feda zaustavila je uzlazni trend dolara.

Trgovci strahuju da bi agresivno podizanje kamatnih stopa moglo gurnuti američku ekonomiju u recesiju i zakočiti potražnju za energentima.

Podršku cenama nafte pružio je i zvaničan podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene u prošloj sedmici, suprotno očekivanjima analitičara.

Pažnju trgovaca privukli su i poremećaji u snabdevanju gorivom u Francuskoj zbog štrajka, koji je blokirao rafinerije TotalEnergiesa.

Foto: Freepik.com

Zaustavljanje isporuka iz tih rafinerija i blago slabljenje dolara mogli bi nakratko podstaći prodaju, rekao je za Reuters Tamas Varga iz PVM-a, dodavši ipak da će potencijalni rast cena verovatno ograničiti najava podizanja kamatnih stopa.

Craig Erlam iz brokerske kuće OANDA kazao je da vidimo da su cene nafte stabilne.

„Kako stvari stoje, osetnije povećanje kamatnih stopa smanjuje šanse za blago usporavanje aktivnosti i znači manju potražnju za naftom“, objasnio je Erlam.

Silazni trend cena zaustavila su i očekivanja pojačane potražnje u Kini.

Iako je kineski uvoz nafte u prva dva ovogodišnja meseca pao 1,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, analitičari su se fokusirali na ubrzani uvoz u februaru, protumačivši ga kao naznaku oporavka potražnje nakon ukidanja strogih mera kontrole covida.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izveštaju objavila da je u sredu barel korpe nafte njenih novih članica pojeftinio 2,25 dolara, na 82,12 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...