trgovci u strahu zbog potražnje

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale na 99 dolara

BiznisNovacSvetVesti

27.8.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale na 99 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima pale na 99 dolara
Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima na 99 dolara budući da trgovci strahuju za potražnju u očekivanju vesti o podizanju ključnih kamatnih stopa... Cene nafte na međunarodnim tržištima pale na 99 dolara

Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima na 99 dolara budući da trgovci strahuju za potražnju u očekivanju vesti o podizanju ključnih kamatnih stopa u evrozoni i Sjedinjenih Američkih Država.

Na londonskom tržištu cena barela u petak je nakon podneva bila niža 31 cent nego na zatvaranju u četvrtak i iznosila je 99,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 92,07 dolara, prenosi Mina.

Tržišta je zaokupila vest da bi Evropska centralna banka (ECB) u septembru mogla podići kamatne stope gotovo za tri četvrtine postotna boda, uprkos mogućoj recesiji, budući da se izgledi za inflaciju pogoršavaju, reklo je za Reuters pet upućenih izvora.

Trgovci očekuju i nove signale čelnika američke centralne banke, Džeroma Pauela (Jeromea Powella) o podizanju kamatnih stopa u govoru na neformalnom skupu finansijskih zvaničnika i bankara u Jackson Holeu.

Podizanje kamatanih stopa znači više troškove zaduživanja koji obično koče ekonomsku aktivnost, a time i potražnju za naftom.

U najvećoj norveškoj banci DNB smatraju ipak da je zabrinutost za potražnju preterana, uprkos pogoršanim izgledima za ekonomiju.

Značajniji pad cena zakočila je Saudijska Arabija, koja je početkom sedmice signalizovala da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti snabdevanje kako bi uravnotežili tržište i neutralizovali povratak na tržište iranske nafte u slučaju dogovora o iranskom nuklearnom programu.

I Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u petak grupi zemalja koje podržavaju razmišljanje Rijada o naftnim tržištima, rekao je za Reuters upućeni izvor.

„I dalje se nameće utisak da Saudijska Arabija nije spremna tolerisati pad cena ispod 90 dolara. Špekulanti bi to mogli protumačiti kao poziv da se klade na dalji rast cena i da ne moraju strahovati od ponovnog izrazitijeg pada cena“, ističe Commerzbank u belešci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvestila da je barel referentne korpe njenih članica u četvrtak koštao 104,63 dolara, što znači da je poskupeo 58 centi.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • Milovan94

    27.8.2022 #1 Author

    Samo neka pada cena

    Odgovori

  • kaćica

    27.8.2022 #2 Author

    Dobro je da pada cena.

    Odgovori

  • TATJANA

    28.8.2022 #3 Author

    Uvek je lakse kad cene idu dole

    Odgovori

  • MAJALG

    28.8.2022 #4 Author

    Mislila sam da ce cena padati kontinuirano, ali za sada je pad cena neizvestan, ali bar ne skace kao u proteklom periodu.

    Odgovori

  • SNEZANA

    29.8.2022 #5 Author

    Nadamo se da ce se tako i nastaviti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...