Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Nakon otkazanog zasedanja OPEC+

Cene nafte na trogodišnjem maksimumu

SvetVesti

6.7.2021 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte na trogodišnjem maksimumu Cene nafte na trogodišnjem maksimumu
Cene nafte dostigle su najviše vrednosti od 2018. godine, nakon što je sastanak OPEC+ napušten u ponedeljak bez dogovora posle nekoliko dana napetih razgovora... Cene nafte na trogodišnjem maksimumu

Cene nafte dostigle su najviše vrednosti od 2018. godine, nakon što je sastanak OPEC+ napušten u ponedeljak bez dogovora posle nekoliko dana napetih razgovora i nerešenog spora između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zemlje članice OPEC+ nisu se složile oko datuma za svoj sledeći sastanak, navedeno je u izjavi generalnog sekretara organizacije OPEC Mohameda Barkinda, prenosi Gulf Business, pozivajući se na Bloomberg. Neposredni efekat ove situacije jeste verovatni izostanak povećanja dnevne proizvodnje u avgustu, što bi ostavilo globalnu ekonomiju bez dodatnih zaliha u trenutku porasta potražnje zbog otvaranja ekonomija.

S druge strane, dobro upućeni neimenovani izvori navode da bi grupa mogla da reaktivira razgovore u bilo kom trenutku. Prema ocenama analitičara trenutno stanje nije održivo, jer vodi ka neminovnom rastu cena nafte, što u krajnjem slučaju podriva interese UAE, Saudijske Arabije i Rusije.

Foto: Youtube screenshot

OPEC+, koalicija 23 države proizvođača nafte, dodala je na tržište oko dva miliona barela dnevno od maja do jula, a na neuspelim pregovorima trebalo je da se donese odluka o dodatnom povećanju proizvodnje od avgusta. Prema stručnim procenama potražnja u drugoj polovini tekuće godine biće za pet miliona barela dnevno veća nego u prvih šest meseci.

Ključni problem nastao je u okviru OPEC+, gde su se stavovi Rijada i Abu Dabija pokazali kao nepomirljivi. UAE su prihvatili povećanje proizvodnje, ali bez produženja dogovora do decembra 2022. godine (sadašnji sporazum važi do aprila 2022. godine), što su Saudijci odbili tvrdeći da ova dva elementa moraju ići zajedno.

Foto: Youtube screenshot

Rastuće razlike u stavovima oko spoljnih, ekonomskih i bezbednosnih pitanja između Saudijske Arabije i UAE, kao i oko same naftne politike, zakomplikovaće buduće rasprave u okviru OPEC+, ocenjuju analitičari. Istovremeno, ako ne bude dodatnih količina nafte na tržištu u avgustu, lako može dovesti do skoka cena iznad 90 dolara za barel.

Cena severnomorske nafte Brent u utorak ujutro (CET) porasla je na više od 77,50 dolara za barel. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se istovremeno po ceni višoj od 76,70 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, Oil Price. WTI nafta poskupela je od ponedeljka za više od dva odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...