Dalji rast potražnje za gorivom sve izvesniji

Cene nafte najviše od aprila 2019. godine

SvetVesti

23.6.2021 10:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte najviše od aprila 2019. godine Cene nafte najviše od aprila 2019. godine
Cena severnomorske nafte Brent premašila je 75 dolara za barel prvi put od aprila 2019. godine podstaknuta dobrim izgledima za porast potražnje i izveštaju... Cene nafte najviše od aprila 2019. godine

Cena severnomorske nafte Brent premašila je 75 dolara za barel prvi put od aprila 2019. godine podstaknuta dobrim izgledima za porast potražnje i izveštaju o značajnom smanjenju komercijalnih zaliha nafte u SAD.

Brent naftom se trgovalo u sredu pre podne (CET) po ceni od 75,33 dolara po barelu. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se po ceni 73,27 dolara za barel, što je takođe najviša cena u poslednjih više od dve godine, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Američki institut za naftu (API) objavio je da je u nedelji koja je završena 18. juna nivo zaliha komercijalne nafte opao za 7,2 miliona barela, što je značajno više od prognoziranih 3,29 miliona barela. Zalihe nafte u SAD opale su od početka tekuće godine za više od 29 miliona barela, saopštio je API, prenosi Capital.

Ključni razlog za smanjenje zaliha je pojačana proizvodnja benzina i dizela u američkim rafinerijama, kako bi odgovorile na jačanje potražnje tokom narednih meseci, u periodu koji se naziva letnja sezona vožnje. Prognoze sugerišu da će potražnja nastaviti rast uporedo sa otvaranjem ekonomije.

Zemlje iz organizacije proizvođača nafte i njihovi saveznici, okupljeni u formatu OPEC+, koji striktno kontrolišu proizvodnju od prošlogodišnjeg aprilskog kraha tržišta, u maju su doneli odluku o povećanju dnevne produkcije za 2,1 milion barela. Idući sastanak OPEC+ biće održan 1. jula.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...