strahuje se i od podizanja kamatnih stopa u sad

Cene nafte pale ispod 107 dolara zbog prognoze slabijeg rasta svetske ekonomije

BiznisNovacSvetVesti

23.4.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Cene nafte pale ispod 107 dolara zbog prognoze slabijeg rasta svetske ekonomije Cene nafte pale ispod 107 dolara zbog prognoze slabijeg rasta svetske ekonomije
Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 107 dolara pod pritiskom prognoza slabijeg rasta svetske ekonomije i strahovanja od preteranog podizanja... Cene nafte pale ispod 107 dolara zbog prognoze slabijeg rasta svetske ekonomije

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 107 dolara pod pritiskom prognoza slabijeg rasta svetske ekonomije i strahovanja od preteranog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i uticaja lokdauna na kinesku potražnju.

Na londonskom tržištu cena barela je pala 1,69 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,64 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,77 dolara nižoj ceni, od 102,02 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta je ove nedelje zabrinuo Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je snizio prognozu rasta svetske ekonomije 0,8 procentnih bodova, na 3,6 odsto, upozorivši da oporavku od korona krize prete rat u Ukrajini i snažna inflacija.

Raspoloženje je prigušio i predsednik američke centralne banke Džeromi Pauel (Jerome Powell) izjavom da će na sednici u maju razmotriti podizanje ključnih kamatnih stopa za pola procentnog poena.

Trgovci strahuju i za potražnju u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte. Šangaj je najavio novi krug mera zatvaranja, koje će obuhvatiti i svakodnevno testiranje na korona virus.

Značajniji pad cena koči nedovoljno snabdevanje, zbog poremećaja u Libiji, čija je proizvodnja smanjena za 550.000 barela dnevno. Trgovci istovremeno zaobilaze rusku naftu, zbog sankcija koje su uvele SAD. Vašington je uveo i embargo na rusku naftu, a EU bi mu se mogao pridružiti.

Izvor iz EU-a rekao je da Evropska komisija pokušava da ubrzanim tempom otvori alternativne izvore nabavke kako bi ublažila posledice zabrane ruske nafte i nagovorila članice koje zaziru od te mere da je ipak podrže.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak koštao 108,81 dolara, što znači da poskupeo 84 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

  • VERA

    23.4.2022 #1 Author

    Onda bi i benzin trebao da pojeftini u narednom periodu.

    Odgovori

  • DANIJELA

    23.4.2022 #4 Author

    Pa tesko da ce biti pojeftinjenja, nazalost. Samo da ne idu cene vise u nebesa.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.4.2022 #5 Author

    Cene goriva ce se menjati shodno situaciji na trzistu…

    Odgovori

  • Ika

    24.4.2022 #6 Author

    Svuda padaju cene sem kod nas

    Odgovori

  • Milovan94

    24.4.2022 #7 Author

    Ne verujem da će doći do daljeg pada.

    Odgovori

  • SANJA

    24.4.2022 #8 Author

    Prvo je skocila sada pada,zacarani krug

    Odgovori

  • LUKA

    24.4.2022 #9 Author

    Nadam se da ce biti tako

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    26.4.2022 #10 Author

    Tržišna igra se nastavlja.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    26.4.2022 #11 Author

    sve ce to da se sredi samo cene nikada neće padati kao sto rastu čim nešto poskupi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...