U prva dva meseca ove godine zabeležen pad na globalnom nivou

Cene nafte prošle nedelje praktično stagnirale

SvetVesti

27.2.2023 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte prošle nedelje praktično stagnirale Cene nafte prošle nedelje praktično stagnirale
Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje ostale gotovo nepromenjene jer ih podržava najava Rusije o smanjenju izvoza, dok ih, s druge strane,... Cene nafte prošle nedelje praktično stagnirale

Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje ostale gotovo nepromenjene jer ih podržava najava Rusije o smanjenju izvoza, dok ih, s druge strane, pritiska usporavanje rasta svetske ekonomije.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice tek 16 centi, na 83,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel u proseku pojeftinio dva centa, na 76,32 dolara.

Podršku cenama pružila je vest da će Rusija u martu smanjiti izvoz iz zapadnih luka do 25 odsto, što bi nadmašilo ranije najavljeno smanjenje proizvodnje za 500.000 barela dnevno, piše Mina.

S druge strane, cene su pod pritiskom jer rast najvećih svetskih ekonomija usporava, s obzirom na to da centralne banke već duže vreme podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju. A usporavanje rasta ekonomija dovodi do rasta zaliha.

Tako je objavljeno da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj nedelji porasle čak 7,6 miliona barela, na najviši nivo od maja 2021. godine.

Zalihe neprestano rastu još od sredine decembra, što ukazuje na slabljenje potražnje. A taj će se trend verovatno nastaviti jer je sve jasnije da će američka centralna banka, Federalne rezerve, i dalje povećavati kamate, s obzirom na to da je inflacija još uvek visoka.

Tako se sada procenjuje da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 odsto do jula, a na tim bi se nivoima cena novca zadržala do naredne godine.

Još nedavno ulagači su se nadali da bi ključna kamata Feda mogla ostati ispod pet odsto, a da će Fed krajem godine započeti ciklus smanjenja kamata. A sve to podržava rast kursa dolara, što takođe negativno utiče na potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Zbog svega navedenog, cene nafte su u prva dva meseca ove godine pale. Trenutno je cena barela na londonskom tržištu u minusu od početka godine oko 3,2, a na američkom tržištu oko pet odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...