zadržan nivo malo iznad 109 dolara

Cene nafte se stabilizovale, tržište umirilo obećanje Rusije

NovacSvetVesti

12.3.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Cene nafte se stabilizovale, tržište umirilo obećanje Rusije Cene nafte se stabilizovale, tržište umirilo obećanje Rusije
Cene nafte stabilizovale su se u petak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 109 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanje u slučaju... Cene nafte se stabilizovale, tržište umirilo obećanje Rusije

Cene nafte stabilizovale su se u petak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 109 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanje u slučaju obustave ruskog izvoza.

Cena barela na londonskom tržištu nakon podneva je bila u plusu blagih deset centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 109,43 dolara, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj ceni, od 106,25 dolara.

Tržišta je umirilo obećanje Rusije da će ispuniti ugovorne obaveze o isporuci nafte, pa su trgovci zaključili da su strahovanja od poremećaja u isporukama bila preterana.

Na početku sedmice cene su snažno porasle, podstaknute strahovanjima od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija koje su mnoge zemlje uvele nakon ruskog napada na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države (SAD) su sredinom sedmice uvele embargo na rusku naftu, ali im se evropske zemlje nisu pridružile.

Vašington je u potrazi za zamjenom za rusku naftu počeo pregovore s Venecuelom, spreman da ukine deo sankcija, a intenzivirani su i pregovori s Iranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Njihov uspeh mogao bi rezultirati ukidanjem sankcija na iransku naftu.

U obzir treba uzeti i visoku ekonomsku cenu, jer bi skupo gorivo ograničilo potražnju i privremeno zakočilo ekonomski rast.

Sporazum s Iranom još nije potpisan i visoki evropski diplomata rekao je da su razgovori „pauzirani“.

Neki proizvođači u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), uključujući Angolu i Nigeriju, ne uspevaju da dostignu dogovorene proizvodne kvote, što grupi otežava nadoknadu izgubljenih ruskih barela.

Zabrinutost za snabdevanje ublažio je na kraju ruski proizvođač Surgutneftegaz, koji je kupcima u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, omogućio da naftu preuzmu bez dokumentarnog akreditiva (LC) kako bi zaobišli zapadne sankcije, rekla su upućeni izvori.

Rusija se takmiči sa Saudijskom Arabijom za poziciju najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte i naftnih derivata zajedno, s izvozom od oko sedam miliona barela dnevno, odnosno sedam odsto globalne ponude.

Malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti praznine u snabdevanju biti popunjene dodatnom proizvodnjom članica OPEC-a i njegovih saveznika, budući da je Rusija deo te grupacije, upozorio je Vivek Dhar iz Commonwealth Banka.

  • ZVE84

    12.3.2022 #1 Author

    Činjenica je da je 2008 u vreme svetske ekonomske krize barel koštao 143$/145$, litar nafte je koštao 114 dinara. Sada barel košta ispod 110$ а vidi cenu….

    Odgovori

  • Milovan94

    12.3.2022 #3 Author

    Situacija može da se smiri dan dva ali na dugoročnom planu cene će sigurno rasti.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    12.3.2022 #8 Author

    Napokon odlične vesti za privredu.

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #9 Author

    Stanje na trzistu je takvo da je svaki dan neizvestan. Videcemo sta ce biti za deset dana

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.3.2022 #10 Author

    Cena nafte je jako vazna i takodje je vazno da bude stabila jer od te cene sve ostale zavise.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.3.2022 #11 Author

    Sve je ovo trenutno,sta ce biti dugorocno yo cemo tek videti…

    Odgovori

  • TINA

    12.3.2022 #14 Author

    Sve upucuje da ce se situacija smiriti

    Odgovori

  • FLAME

    13.3.2022 #15 Author

    Ma ni 10 dana. Videćemo sutra kada se tržište otvori, a najkasnije prekosutra da li će da raste ili pada. Nafta je oduvek rolerkoster.

    Odgovori

  • LUKA

    13.3.2022 #16 Author

    Videcemo sta nas ceka jos

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.3.2022 #17 Author

    Dobre vesti. Daj boze da se smiri rast cene nafte jer bi to uticalo na drastični porast cena svih artikala pa i osnovnih životnih namirnica.

    Odgovori

  • MARKO7

    14.3.2022 #18 Author

    Pa baš me iskreno zanima šta nas čeka sve ovde..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...