Nezadovoljni odlukom vlade strahuju od moguće korupcije

Poljoprivrednici: Od zabrane izvoza korist će imati samo izvoznički lobi

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusu

11.3.2022 14:01 Autor: Marija Jovanović 11

Poljoprivrednici: Od zabrane izvoza korist će imati samo izvoznički lobi Poljoprivrednici: Od zabrane izvoza korist će imati samo izvoznički lobi
Kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu, Vlada Srbije donela je odluku... Poljoprivrednici: Od zabrane izvoza korist će imati samo izvoznički lobi

Kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu, Vlada Srbije donela je odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda – pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i suncokretovog ulja.

Takođe, Uredbom o ograničenju visine cene derivata nafte vlada je propisala da maksimalna cena evro dizela za registrovana poljoprivredna gazdinstva može da bude 179 dinara, što će važiti od 11. marta do 11. aprila.

Odluku o zabrani izvoza poljoprivrednici ocenjuju kao neprihvatljivu i katastrofalnu meru, od koje će „samo pojedini privilegovani izvoznici imati koristi“.

“Odluka o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda za nas je neprihvatljiva i katastrofalna mera vlade koja će dovesti do totalnog uništenja poljoprivrednika. Mi plaćamo svetske cene repromaterijala koje koristimo u proizvodnji. Veštačko đubrivo je skočilo 300 odsto i imamo totalni poremećaj cene nafte na svetskom tržištu. Mera kojom se vlada odriče samo 20 odsto akcize je nedovoljna. Mislimo da je to samo trenutno gašenje požara koje neće uticati na stabilnost proizvodnje poljoprivrednika, niti može da ih sačuva od propasti”, kaže za Biznis.rs predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata Dragan Kleut.

Naš sagovornik navodi da poljoprivrednici ne vide razlog za zabranu izvoza poljoprivrednih proizvoda, naročito kada se uzme u obzir da smo mi četvrti izvoznik kukuruza u svetu.

“Što se kukuruza tiče, mi imamo tolike viškove da apsolutno nemamo nikakve potrebe za zabranom izvoza. Mislimo da takav način omogućava samo velikim izvoznicima i izvozničkom lobiju da pokupuju naše proizvode koje do sada nismo prodali, a to je nekih 30-40 procenata. Oko 70 odsto je već kupljeno od strane domaćih izvoznika”, kaže Kleut i dodaje da su poljoprivrednici u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji jer ide setva, a oni će morati da prodaju svoje proizvode po izuzetno niskim cenama.

Foto: Beta

“Imali smo situaciju na terenu da poslednjih nedelju dana, kada su cene za kukuruz dostizale i 35 dinara, niko nije hteo da otkupi taj kukuruz baš zbog toga što su verovatno već imali dogovor i naznake da će biti zabranjen izvoz i da će doći do ogromnog pada cene”, kaže naš sagovornik.

Kleut ističe da cena pšenice i kukuruza na svetskom tržištu dostiže oko 400 evra po toni, a da je praktično već sada cena kukuruza u Srbiji pala na 30 dinara, čime je poljoprivrednicima ne samo ukradena zarada, već i deo novca od repromaterijala koji su već platili.

“Mi na takav način nećemo moći da zasnujemo proizvodnju sledeće godine i ove godine će biti smanjen rod poljoprivrednih proizvoda i do 40 odsto zato što država nije prepoznala istorijsku šansu da uloži u poljoprivredu, da dozvoli izvoz i da zaradi i ona, kao i mi poljoprivrednici”.

Naime, poljoprivrednici smatraju da će specijalne dozvole za izvoz biti izdavane samo podobnima, što otvara prostor za korupciju.

“Bez specijalnih dozvola, koje daje država, odnosno odobrava vlada, niko drugi neće moći da izveze. To znači da možete nekom svom podobnom prijatelju izvozniku dati dozvolu, dok svi ostali ne mogu da izvoze. I šta onda dobijamo? Dobijamo prostor za korupciju jer se radi o velikoj razlici u ceni, i do 20 dinara po kilogramu, što je skoro 50 odsto”, ocenjuje predsednik Saveza poljoprivrednih udruženja Banata.

Kako kaže, poljoprivrednici će večeras imati sastanak i konsultacije sa ostalim udruženjima, kako bi odlučili o daljim koracima.

“Nezadovoljstvo je izuzetno veliko, ljudi su ogorčeni, u teškoj finansijskoj situaciji i ne vide rešenje. Kako odluče poljoprivrednici i većina udruženja tako ćemo i delovati u budućnosti. Da li ćemo čekati da prođu izbori, da li ćemo izaći na ulice, ili radikalizovati proteste u odnosu na prošli put, to ćemo sve videti u konsultacijama sa ostalim poljoprivrednicima”, zaključuje Kleut.

  • Milovan94

    11.3.2022 #1 Author

    Uvek ovakve zabrane dovode do korupcije to je zasigurno.

    Odgovori

    • SNEZANA

      11.3.2022 #2 Author

      Nazalost poljoprivrednici tu najvise ispastaju…

      Odgovori

  • Emilija

    11.3.2022 #3 Author

    Korupcija u svakoj sferi cveta

    Odgovori

  • TINA

    11.3.2022 #4 Author

    Ipak sami poljoprivrednici znaju najbolje realnu situaciju

    Odgovori

  • DANA

    11.3.2022 #5 Author

    Šta je tu novo neće valjda seljak da ima vajde

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    11.3.2022 #6 Author

    Pokušaj države da sve kontroliše, nadam se bezuspešan!

    Odgovori

  • IVAN

    11.3.2022 #7 Author

    Jao ocekuje nas tesko prolece a i leto.

    Odgovori

  • DANIJELA

    11.3.2022 #8 Author

    Poljoprivrednici uvek ispastaju, kako god da bude.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2022 #9 Author

    Kao i uvek,ispastace oni koji nisu u lobiju…

    Odgovori

  • ZVE84

    12.3.2022 #10 Author

    Mislim da će nakon izbora stvari i dodatno da se pogoršaju…

    Odgovori

  • MAJALG

    12.3.2022 #11 Author

    U ovoj prici privrednici su ti koji treba da se zastite a uvoznicki i izvoznicki lobi ne moze da ispasta jer su im dzepovi vec puni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...