CENE NAFTE U BLAGOM PADU Pregovori OPEC+ ne idu glatko, očekuje se novi dogovor o prozvodnji

SvetVesti

3.12.2020 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE U BLAGOM PADU Pregovori OPEC+ ne idu glatko, očekuje se novi dogovor o prozvodnji CENE NAFTE U BLAGOM PADU Pregovori OPEC+ ne idu glatko, očekuje se novi dogovor o prozvodnji
Cene nafte pale su u četvrtak pre podne (CET) između pola i jednog procenta u očekivanju odluke ministara energetike u formatu OPEC+, koji nastavljaju... CENE NAFTE U BLAGOM PADU Pregovori OPEC+ ne idu glatko, očekuje se novi dogovor o prozvodnji

Cene nafte pale su u četvrtak pre podne (CET) između pola i jednog procenta u očekivanju odluke ministara energetike u formatu OPEC+, koji nastavljaju razgovore o ograničenju dnevne proizvodnje od jaunara. Nastavak zasedanja ministara, koje je otpočelo u ponedeljak, trebalo je da bude nastavljeno u utorak, ali je odloženo za četvrtak.

Tržište je oprezno. Prema oceni analitičara kompanije Rystad Energy, cene nafte izgubile su deo prošlonedeljnih dobitaka, jer pregovori unutar OPEC+ nisu išli glatko kako se očekivalo, prenosi Market Screener, pozivajući se na Reuters.

Od ministara se očekivalo da će za još dva do tri meseca produžiti važeće smanjenje dnevne proizvodnje za 7,7 miliona barela u odnosu na količinu pre pandemije. Međutim, vesti o razvoju i upotrebi vakcine protiv korona virusa podstakle su porast cena nafte na kraju novembra i navele neke od država proizvođača i izvoznica da zatraže povećanje kvota.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte među zemljama OPEC, traži da se važeće ograničenje produži na prvi kvartal 2021. godine, dok Rusija i Kazahstan, koje nisu članice OPEC, predlažu postepeno povećanje proizvodnje, prenosi CNBC.

Prema oceni analitičara Citigroup eventualno povećanje ponude stvorilo bi rizik od pada cena, jer je tržište očekivalo da će važenje postojeće redukcije proizvodnje biti produženo za još tri do šest meseci. Takođe se očekuje da bi produženje dogovora zadržalo cene na visokom nivou i kratkoročno ih povisilo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...