ODLOŽENO ZASEDANJE MINISTARA OPEC+ Dogovor o ograničenju proizvodnje nafte u januaru još daleko

SvetVesti

1.12.2020 14:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

ODLOŽENO ZASEDANJE MINISTARA OPEC+ Dogovor o ograničenju proizvodnje nafte u januaru još daleko ODLOŽENO ZASEDANJE MINISTARA OPEC+ Dogovor o ograničenju proizvodnje nafte u januaru još daleko
Online zasedanje ministara za energetiku iz 23 države u formatu OPEC+, koje je otvoreno u ponedeljak, neće biti nastavljeno u utorak kako je planirano,... ODLOŽENO ZASEDANJE MINISTARA OPEC+ Dogovor o ograničenju proizvodnje nafte u januaru još daleko

Online zasedanje ministara za energetiku iz 23 države u formatu OPEC+, koje je otvoreno u ponedeljak, neće biti nastavljeno u utorak kako je planirano, zbog razlika u stavovima u vezi sa ograničenjem proizvodnje nafte posle 31. decembra, kada ističe važeći dogovor.

Nesporazumi u trouglu Rusija, Saudijska Arabija i UAE ne mogu se rešiti bez dodatnih razgovora, zbog čega je u ponedeljak posle podne odlučeno da sastanak bude odložen za četvrtak 3. decembar, prenosi Oil Price.

Prema navodima agencije TASS, Saudijska Arabija traži da se važeće ograničenje produži za tri meseca, dok je Rusija za postepeno povećanje proizvodnje nafte od januara. Kada je reč o UAE, njihov ministar zahteva da se aktuelno ograničenje produži na januar, ali ne duže.

Cene nafte nisu se značajno promenile u utorak, bez obzira na potencijalno loš rasplet zasedanja OPEC+. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je u rano popodne (CET) 45,18 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent 47,79 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Prema sporazumu OPEC+ iz jula, na snazi je proizvodnja 7,7 miliona barela dnevno manje nego pre pandemije. Od maja do avgusta važio je dogovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10 odsto pređašnje proizvodnje. Predviđeno je bilo da se od 1. januara proizvodi dodatnih 1,9 miliona barela dnevno, što bi značilo 5,8 miliona barela dnevno manje nego pre pandemije.

Putin: Rast potražnje po jedan odsto godišnje

Foto: Tanjug/AP

Globalna potražnja za naftom će da raste po jedan odsto godišnje u narednih pet godina, a onda će početi da opada za po 0,1 odsto godišnje, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku petrohemijske industrije, prenose RIA Novosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...