NEIZVESTAN DOGOVOR OPEC+ O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Oslabile cene nafte

SvetVesti

30.11.2020 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEIZVESTAN DOGOVOR OPEC+ O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Oslabile cene nafte NEIZVESTAN DOGOVOR OPEC+ O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Oslabile cene nafte
Cene nafte pale su za oko 1,5 odsto u ponedeljak pre podne (CET) poslednjeg dana novembra, dok se iščekuje dogovor o budućim ograničenjima dnevne... NEIZVESTAN DOGOVOR OPEC+ O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Oslabile cene nafte

Cene nafte pale su za oko 1,5 odsto u ponedeljak pre podne (CET) poslednjeg dana novembra, dok se iščekuje dogovor o budućim ograničenjima dnevne proizvodnje među zemljama najvećim izvoznicama nafte okupljenih u formatu OPEC+. Na neformalnom sastanku OPEC+ u nedelju nije došlo do usaglašavanja stavova o količini proizvodnje nakon isteka važećeg ograničenja 31. decembra.

Neočekivano, razlike u budućem obimu proizvodnje iskrsle su između Rusije i Saudijske Arabije, faktičkog lidera OPEC. Rijad insistira na produženju važećeg ograničenja za još tri do četiri meseca, dok Moskva predlaže postepeno povećavanje proizvodnje od januara, prenosi Market Screener, koji se poziva na Reuters. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nesuglasice između Rusije i Saudijske Arabije tako ozbiljne kao početkom ove godine.

Kazahstan se protivi ruskom i saudisjkom predlogu tražeći da se prema ranijem planu dnevna proizvodnja od 1. januara uveća za 1,9 miliona barela, navodi neimenovani izvor. Budući da se u prvom kvartalu 2021. ne očekuje rast potražnje, nego tek u drugom, a značajno u trećem, deluje logično da bi povećanje produkcije od januara dovelo do prevelike ponude i verovatnog pada cena.

Prema navodima CNBC u okviru organizacije OPEC vlada zamor i nezadovoljstvo, kojim se ističu Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati. Abu Dabi navodno čak razmišlja o napuštanju OPEC, a prema ocenama analitičara „nije reč samo o naredna tri meseca, nego o ostatku decenije“. Irak, koji je od ranije nezadovoljan svojim kvotama, takođe je izrazio neslaganje sa produženjem ograničenja.

Međutim, Alžir koji trenutno predsedava organizaciji OPEC izrazio je optimizam u pogledu dogovora o produženju postojećeg ograničenja do kraja marta iduće godine. „Traju intenzivne konsultacije o postizanju sporazuma“, prenosi Sputnik. Cene nafte su porasle u novembru za oko 20 procenata, ali je tržište i dalje nestabilno.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) nakon prošlonedeljnih rekordnih vrednosti, pala je na 44,81 dolar za barel, a cena severnomorske nafte Brent na 47,38 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Analitičari investicione banke Goldman Sachs, ocenjuju da širenje pandemije Covid-19 tokom zime neće sprečiti rebalans tržišta nafte, zbog napretka razvoja vakcine protiv korona virusa. Prema njihovoj proceni cena nafte Brent trebalo bi da dostigne 65 dolara za barel tokom 2021.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...