OPEC+ PRED ODLUKOM ZA 2021. GODINU Nastavak starog dogovora ili novi pad cena nafte

SvetVesti

28.11.2020 15:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC+ PRED ODLUKOM ZA 2021. GODINU Nastavak starog dogovora ili novi pad cena nafte OPEC+ PRED ODLUKOM ZA 2021. GODINU Nastavak starog dogovora ili novi pad cena nafte
Dogovor o produženju važećeg ograničenja dnevne proizvodnje nafte mogao bi ostati na snazi još dva do tri meseca. To bi trebalo da osigura stabilnost... OPEC+ PRED ODLUKOM ZA 2021. GODINU Nastavak starog dogovora ili novi pad cena nafte

Dogovor o produženju važećeg ograničenja dnevne proizvodnje nafte mogao bi ostati na snazi još dva do tri meseca. To bi trebalo da osigura stabilnost cena u uslovima pada potražnje zbog novih mera zatvaranja za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

Donošenje takve odluke ipak još nije izvesno, jer više otvorenih pitanja u vezi sa ispunjavanjem prethodnih obaveza nekoliko zemalja kvari dogovor, prenosi ruski Vzgljad, pozivajući se na Wall Street Journal. Takođe, porast cena nafte u proteklih nedelju dana promenio je dinamiku tržišta uoči zasedanja OPEC+ 30. novembra i 1. decembra.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je ranije saudijskom kralju Salmanu na efikasnoj saradnji u okviru OPEC+ i obezbeđivanja stabilnosti naftnog tržišta, prenele su Ria Novosti. Od Rusije i Saudijske Arabije očekuje se da će tražiti produženje tekućeg sporazuma, prema kojem je produkcija nafte redukovana za 7,7 miliona barela dnevno do 31. decembra.

Sa druge strane su UAE koji traže povećanje proizvodne kvote i Nigerija sa istim zahtevom, kao i Irak koji navodno najavljuje izuzeće iz dogovora o ograničenju tokom 2021. godine, prenosi RT. Prema ranijem planu iz jula, OPEC+ trebalo je od 1. januara da odobri povećanje dnevne proizvodnje za dodatnih 1,9 miliona barela.    

Cene nafte dostigle su u četvrtoj nedelji novembra najviši nivo od početka pandemije. Početkom meseca cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) bila je na oko 36,50 dolara za barel, a sada je 45,52 dolara za barel. Slično je i sa cenom severnomorske nafte Brent, koja se popela sa oko 39 dolara na 47,79 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Rast cena nije došao kao rezultat porasta potražnje za naftom, nego je izazvan drugim faktorima, kao što su vesti o uspešnom razvoju vakcine protiv korona virusa i početkom tranzicije predsedničke administracije u SAD. Iz Rijada i Moskve čulo se proteklih nedelja da je tržište nafte suviše nepredvidivo da bi se mogle donositi dugoročne odluke, kao i da ne treba žuriti sa povećanjem proizvodnje, jer bi velika razlika između ponude i potražnje, ponovo mogla da obori cene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...