CENE NAFTE NA NOVOM REKORDU WTI prvi put od marta skuplja od 45 dolara

Vesti

25.11.2020 15:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NA NOVOM REKORDU WTI prvi put od marta skuplja od 45 dolara CENE NAFTE NA NOVOM REKORDU WTI prvi put od marta skuplja od 45 dolara
Cene nafte nastavile su u sredu snažan rast od utorka i stigle do novih rekordnih vrednosti. Američka sirova nafta WTI dostigla je u rano... CENE NAFTE NA NOVOM REKORDU WTI prvi put od marta skuplja od 45 dolara

Cene nafte nastavile su u sredu snažan rast od utorka i stigle do novih rekordnih vrednosti. Američka sirova nafta WTI dostigla je u rano popodne (CET) granicu od 45 dolara za barel, prvi put od 5. marta. Dvodnevni rast cena dovodi se u vezu sa optimizmom zbog sve boljih izgleda da će se uskoro  proizvoditi vakcine protiv Covid-19 i što se ublažava politička kriza u SAD.

Povratak cena deluje nezaustavljivo, prenosi Rigzone, pozivajući se na analitičara Bjonara Tonhaugena iz kompanije Rystard Energy. „Tržište se kocka sa velikim ulogom, budući da potražnja nije poboljšana zbog dobrih vesti o vakcini, zaključavanja drže puteve i piste neupotrebljivim i svet se pita kako je održiv ovaj rast cena“, naveo je Tonhaugen.

Dodatni razlog za zabrinutost u vezi sa potražnjom je rast zaliha. Američki naftni institut (API) izvestio je u utorak o povećanju prošlonedeljnih komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD za 3,8 miliona barela. Ako vlada bude potvrdila ove podatke, to će značiti da su zalihe u SAD porasle treću nedelju za redom, prenosi World Oil.

Analitičari tržišta nafte ponovo ističu da je uticaj vakcine na potražnju dugoročan, a da će cenu nafte u narednim mesecima i dalje odrediti mere o ograničenoj proizvodnji koje će biti donete na zasedanju OPEC+ kasnije ovog meseca. Planirano povećanje proizvodnje za 1,9 milona barela dnevno, počev od januara iduće godine, još nije izvesno.

Cena WTI nafte dostigla je u sredu 45,45 dolara za barel, dok je cena severnomorske nafte Brent bila 48,41 dolara za barel. Cena Brent nafte takođe je najviša od 5. marta, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice. Prethodnog dana cene su povećane za oko 1,0 odsto, a u sredu nešto manje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...