MOSKVA NE ISKLJUČUJE DALJA SMANJENJA PROIZVODNJE NAFTE Pratićemo ponašanje tržišta, rekao Putin

SvetVesti

23.10.2020 15:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

MOSKVA NE ISKLJUČUJE DALJA SMANJENJA PROIZVODNJE NAFTE Pratićemo ponašanje tržišta, rekao Putin MOSKVA NE ISKLJUČUJE DALJA SMANJENJA PROIZVODNJE NAFTE Pratićemo ponašanje tržišta, rekao Putin
Rusija za sada ne vidi potrebu za promenom postojećeg dogovora globalnih proizvođača nafte o ograničenoj proizvodnji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On takođe... MOSKVA NE ISKLJUČUJE DALJA SMANJENJA PROIZVODNJE NAFTE Pratićemo ponašanje tržišta, rekao Putin

Rusija za sada ne vidi potrebu za promenom postojećeg dogovora globalnih proizvođača nafte o ograničenoj proizvodnji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On takođe nije isključio mogućnost produženja važenja sporazuma o smanjenju proizvodnje nakon decembra, u zavisnosti od tržišnih uslova.

Putin je naveo da bi OPEC+ mogao da produži dogovor o smanjenju proizvodnje za 7,7 miliona barela dnevno na sledeću godinu. Njegov komentar upućen je u trenutku kada je tržištu neophodno umirujuće uveravanje da proizvodnja nafte neće rasti prebrzo u odnosu na potražnju, prenosi specijalizovani portal Oil Price.

Rusija nije pokazala veliki entuzijazam u pogledu smanjenja sopstvene proizvodnje nafte u 2019. i 2020. godini. Dogovor najvećih proizvođača nafte o ograničenju proizvodnje usledio je nakon kolapsa naftnog tržišta u aprilu, a pre toga Rusija i Saudijska Arabija vodile su svojevrsni „naftni rat“. Saudijska Arabija kao lider OPEC predložila je u martu da se proizvodnja smanji za milion barela dnevno, a da Rusija u tome učestvuje sa pola miliona barela. Rusi su to odbili.

Foto: Tanjug/AP

Moskva i Rijad u međuvremenu su postigli punu saglasnost u pogledu smanjenja proizvodnje, a Rusija je bila u redovnom kontaktu sa Saudijskom Arabijom i SAD sa kojima je utvrdila strategiju održavanja cena nafte iznad minimalnih vrednosti iz aprila.

„Verujemo da nije potrebno ništa menjati u našim sporazumima. Pratićemo kako se tržište oporavlja, a potrošnja raste“, rekao je Putin, dodajući da „nisu odbacili“ mogućnost da OPEC+ zadrži trenutna ograničenja, umesto da ih ukida tempom kojim je ranije planirano. „Ako bude potrebno možda možemo doneti i druge odluke o daljem smanjenju (proizvodnje nafte), ali za sada ne vidimo takvu potrebu“, rekao je ruski predsednik.

Prvi ovogodišnji sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno, odnosno za 10 odsto, počeo je da se primenjuje 1. maja i trajao je do kraja jula, čime je održana stabilnost cena nafte na nivou od 40 do 45 dolara za barel.

Prema drugom dogovoru, smanjenje proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno, redukovano je na 7,7 miliona barela dnevno sa rokom važenja do kraja decembra i sa tendencijom daljeg popuštanja ograničenja.
Nagla jesenja ekspanzija epidemije korona virusa u Americi i Evropi ponovo je dovela u pitanje rast potražnje i samim tim obim proizvodnje nafte, pa najava ruskog predsednika o nastavku režima smanjene proizvodnje nije iznenađujuća.


Prema rečima ruskog ministra energetike, Rusija će 2020. godine smanjiti proizvodnju gasa za 6,5 odsto na 690 milijardi kubnih metara, što je 6,5 odsto manje nego 2019. godine, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...