OPEC+ SMANJUJE OGRANIČENJE PROIZVODNJE NAFTE Dva miliona barela dnevno više od 1. avgusta

SvetVesti

16.7.2020 10:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC+ SMANJUJE OGRANIČENJE PROIZVODNJE NAFTE Dva miliona barela dnevno više od 1. avgusta OPEC+ SMANJUJE OGRANIČENJE PROIZVODNJE NAFTE Dva miliona barela dnevno više od 1. avgusta
Zemlje izvoznice nafte okupljene u organizaciji OPEC postigle su dogovor sa Rusijom i drugim velikim proizvođačima da od 1. avgusta umanje ograničenje dnevne proizvodnje.... OPEC+ SMANJUJE OGRANIČENJE PROIZVODNJE NAFTE Dva miliona barela dnevno više od 1. avgusta

Zemlje izvoznice nafte okupljene u organizaciji OPEC postigle su dogovor sa Rusijom i drugim velikim proizvođačima da od 1. avgusta umanje ograničenje dnevne proizvodnje. Prema dogovoru koji je postignut, važeće smanjenje od 9,7 miliona barela dnevno, redukovano je na 7,7 miliona barela dnevno i važiće do kraja decembra.

Smanjenje ograničenja proizvodnje inicirala je Saudijska Arabija, čiji je ministar za naftu princ Abdulaziz bih Salman, koji je de fakto šef OPEC objasnio je da je odluka o povećanju proizvodnje rezultat jačanja globalne potražnje za naftom. „Ekonomije širom sveta se otvaraju, iako oprezno i postepeno“, naveo je bin Salman, prenosi Forbes.

Na video sastanku predstavnika OPEC+ u sredu napravljen je i plan za period januar 2021 – april 2022. prema kojem bi ograničenje proizvodnje trebalo da bude redukovano na 5,8 miliona barela dnevno. Podsetimo, važeće smanjenje od 9,7 miliona barela stupilo je na snagu 1. maja, što je ključno doprinelo oporavku naftnog tžišta nakon martovskog sunovrata cena i aprilskog kraha, kada su cene pale u negativnu vrednost.

Analitičari su manje više saglasni da OPEC+ mora da deluje veoma precizno kako bi održao cene na nivou oko 45 dolara za barel, držeći američku proizvodnju nafte ispod ivice rentabilnosti, koja je procenjena na 50 dolara, zbog čega je proizvodnja nafte u Americi praktično ukočena.

S druge strane, niska cena i ograničene količine dnevne proizvodnje nisu dovoljne da se namire budžetske potrebe mnogih zemalja OPEC, kao što su Irak i Nigerija, koje nisu poštovale kvote propisane sporazumom od 1. maja.  Prema ocenama analitičara ključni faktor održanja stabilnosti tržišta nafte biće potražnja, koja je na kraju 2019. godine iznosila 99,8 barela dnevno.  

Dan posle novog dogovora OPEC + tržište nafte reagovalo je blagim rastom cena. U četvrtak pre podne (CET) cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je vrednost 40,77 dolara za barel. Severnomorskom naftom Brent u isto vreme trgovalo se po ceni 43, 47 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...