Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Uticaj svetskih trendova na novosadskoj Produktnoj berzi

Cene pšenice i kukuruza na osmogodišnjem maksimumu

AgrobiznisBiznisVesti

29.1.2021 14:37 Autor: Marko Miladinović 0

Cene pšenice i kukuruza na osmogodišnjem maksimumu Cene pšenice i kukuruza na osmogodišnjem maksimumu
Na samom kraju nedelje trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu registrovani su najviši nivoi cena kukuruza i pšenice još od maja, odnosno marta... Cene pšenice i kukuruza na osmogodišnjem maksimumu

Na samom kraju nedelje trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu registrovani su najviši nivoi cena kukuruza i pšenice još od maja, odnosno marta 2013. godine.

Nakon snažnog rasta cena kukuruza i soje od početka godine, ove sedmice je došlo do smirivanja tržišta, da bi se pri njenom kraju, cene ovih žitarica popele na ovosezonski maksimum. Iako je promet bio niži u odnosu na prethodnu nedelju, ipak je na izuzetno visokom nivou za ovo doba godine.

Ukupan promet je iznosio 4.747 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 131.620.620 dinara.

Kukuruz je količinski bio najdominantnija kultura u trgovanju, sa prometovanih 3.375 tona. Njegova rekordna cena iznosi 22 dinara po kilogramu, bez PDV. Pšenica je dostigla maksimalnu cenu kada je prometovana po 24,50 din/kg, što je najviša cena od marta 2013. Pšenica sa min. proteinom od 13 procenata trgovana je ove nedelje u cenovnom opsegu od 23,50 do 24,50 din/kg bez PDV.

S druge strane, ove sedmice je soja zabeležila pad. Sojino zrno se trgovalo u cenovnom opsegu od 58,00 do 59,00 din/kg bez PDV, što je u odnosu na prethodnu nedelju niže za 1,82 odsto.

Kada je reč o svetskim trendovima, njih u najvećoj meri oblikuju kretanja na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME) i kineska tražnja. U Čikagu je, u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica pojeftinila za 2,06 procenata, a kukuruz poskupeo 1,95 procenata.

Izvor: Produktna berza Novi Sad

Na cenu kukuruza ove nedelje uticala je jaka izvozna aktivnost, obzirom da su velike količine prodate Kini, a ovu tražnju podržalo je i interesovanje velikih fondova koji se bave agrarom. Ovih dana biće potpisan i protokol o izvozu velike količine srpskog kukuruza u Kinu.

Kiše u Brazilu ometaju žetvu soje, ali i podržavaju cenu ove uljarice. Velika kineska tražnja u toku ove nedelje uticala je na njene cene, kao i aktivnosti pomenutih fondova. Berza u Argentini je revidirala naniže procenu proizvodnje argentinske soje na 46 miliona tona, zbog suše koja je zadesila ovu zemlju prethodnih meseci, pa će i te informacije kreirati cenu ove uljarice u narednim danima.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...