Bankarske povlastice za Ukrajince sa boravišnom dozvolom

Centralna banka Hrvatske apeluje da se izbeglicama osigura pristup računima

BankeNovacRegionVesti

22.3.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Centralna banka Hrvatske apeluje da se izbeglicama osigura pristup računima Centralna banka Hrvatske apeluje da se izbeglicama osigura pristup računima
Hrvatska narodna banka (HNB) obavestila je poslovne banke kako očekuje da izbeglicama iz Ukrajine, koji na teritoriji Hrvatske imaju boravišnu dozvolu, osiguraju pristup osnovnom... Centralna banka Hrvatske apeluje da se izbeglicama osigura pristup računima

Hrvatska narodna banka (HNB) obavestila je poslovne banke kako očekuje da izbeglicama iz Ukrajine, koji na teritoriji Hrvatske imaju boravišnu dozvolu, osiguraju pristup osnovnom računu i deset besplatnih transakcija, a da im pritom ne zaračunaju naknade.

„Od 24. februara 2022. godine svedočimo masovnoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Jedna od najtežih posledica ruske invazije je raseljavanje velikog broja civilnog stanovništva. U tim uslovima pristup osnovnim finansijskim uslugama predstavlja nužan preduslov za normalizaciju života izbeglica i njihovu integraciju“, navodi se u saopštenju HNB, koje je preneo Hrportfolio.

Foto: Wikipedia/Suradnik13

Dodaje se da je HNB iz tog razloga uputila velikim bankama sa sedištem u Hrvatskoj dopis s očekivanjima da se izbeglicama iz Ukrajine koje borave na teritoriji Hrvatske osigura besplatan pristup osnovnom računu, uključujući i deset nacionalnih ili prekograničnih transakcija u kunama i evrima, bez zaračunavanja naknade.

Bežeći od rata u Ukajini, u Hrvatsku stiglo više od 8.300 izbeglica iz te zemlje.

  • ZVE84

    22.3.2022 #1 Author

    A Zelenski neka i dalje glumi velikog igrača i postavlja svoje uslove…. A narod…

    Odgovori

  • Emilija

    22.3.2022 #2 Author

    I na kraju obican narod najvose trpi

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.3.2022 #3 Author

    Jadni ti ljudi,sta politika uradi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...